Magyarország kúl

Nagyobbak lettek a magyar halak, többen is keresik őket

Mind a hazai, mind a külpiacokon jelentős a kereslet a magyar haltermékek iránt, pedig a nagy meleg és a kevés csapadék sem kedvezett idén a halnevelésnek.

A nagy meleg a takarmányárak kapcsán közvetett módon is hatással volt az ágazatra. Az Európa-szerte jelentős aszály felfelé hajtotta az árakat. Bár Magyarországon hiányról nem lehet beszélni, a drágulás erősen érezhető – mondta el a Mahal, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője.

A Magyar Időknek nyilatkozó szakember szerint a hosszabb szezonnak köszönhetően több idejük maradt a halaknak a fejlődésre, így az őszi lehalászás idején nagyobb méretű halak kerültek ki a tavakból. A karácsonyi időszak nagy próbatételt jelent majd a gazdaságoknak, ugyanakkor minden bizonnyal a főszezonnak számító ünnepi időszakban is bő kínálat várja majd a vásárlókat.

Ezek pont nem magyar halak, a fotó egy nepáli halpiacon készült. Fotó: Antoine Boureau / Photononstop

A szóvivő kiemelte, hogy a hagyományos tógazdaságok mellett egyre nagyobb szerepük van az intenzív telepeknek, ahol az időjárás kevésbé befolyásolja az eredményességet. Az ilyen gazdaságokból egyre több afrikai harcsa kerül ki, sőt ma már az európai harcsát is jellemzően intenzív körülmények között nevelik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top