Magyarország kúl

Ezek a legjobb hazai egyetemek 2019-ben

Megjelent a Diploma 2019 című kiadvány, amely rangsort állít fel a hazai főiskolák és egyetemek között. Az abszolút dobogóra csak egy budapesti intézmény fért fel.

Nemrég megjelent a HVG főiskolai és egyetemi rangsorát tartalmazó Diploma 2019 című kiadvány, amely különböző szempontok alapján rakja sorba a hazai felsőoktatási intézményeket, segítve ezzel a továbbtanulni vágyó fiatalok iskolaválasztását.

Az élen az Eötvös Loránd Tudományegyetem áll, az egyetem az oktatói kiválóság alapján összeállított alrangsort is vezeti, míg a hallgatói rangsorban a második helyet szerezte meg. Második a Szegedi Tudományegyetem, a harmadik pedig a Debreceni Egyetem lett.

Érettségi – MTI Fotó: Máthé Zoltán

Nem fért fel a dobogóra, és osztozik a negyedik helyen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Semmelweis Egyetem.

Rang Intézmény Oktatói kiválóság (rang) Hallgatói kiválóság (rang)
1. Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) 1. 2.
2. Szegedi Tudományegyetem (SZTE) 2. 5.
3. Debreceni Egyetem (DE) 4. 5.
4. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 10. 3.
4. Semmelweis Egyetem (SE) 9. 4.
6. Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) 6. 8.
6. Pécsi Tudományegyetem (PTE) 4. 10.
8. Pannon Egyetem (PE) 2. 16.
9. Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) 18. 1.
9. Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) 14. 5.

Minek alapján áll össze a rangsor?

Az összesített és kari rangsor idén is a hallgatói és az oktatói alrangsorból áll össze. A HVG felsőoktatási rangsorának készítői számos szempontot figyelembe vettek az intézmények rangsorolásakor: az első helyen jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a nyelvvizsgával felvettek arányát, a tanulmányi versenyen helyezettek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy – tudományos fokozattal rendelkező – oktatóra jutó hallgatók számát, valamint az akadémiai doktori címmel rendelkező oktatók arányát.

Eduline

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top