Magyarország kúl

Nyolc harsona és egy költő (x)

A CAFe Budapest egyik innovatív eseményével az Uránia Nemzeti Filmszínházban október 7-én találkozhatnak a különleges hangzások és a kortárs költészet iránt érdeklődők. Az Aki szépen tubáskodik című koncertet Varró Dániel kötete, az Aki szépen butáskodik ihlette.


Az ötlet a STUDIO5 zeneszerzői társulással és a Szeged Trombone Ensemble-lal szoros együttműködésben keletkezett. Az alkotók hosszú távú célja, hogy eddig kevésbé népszerű hangszerek számára is gyarapodjon a magyar zeneirodalom. Solti Árpád, Kutrik Bence, Virágh András Gábor, Bella Máté és Varga Judit  kivétel nélkül a Zeneakadémián végezett művészek, alma materük fiatal oktatói, akik számos hazai és nemzetközi díjjal büszkélkedhetnek.

Különböző hangvételű, leginkább a napszakokhoz kötődő versekről van szó, a gyerekverstől a humoros vagy éppen komolyabbakig, amelyeknek a témája őket is foglalkoztatja – mondja a programról Varró Dániel. – Bella Máté például a Jogosítvány című versemet választotta megzenésítésre. Nemrég szerezte meg a vezetői engedélyét, így átérezte egy kezdő autós viszontagságait. Egy másik szerző, aki nemrég költözött ki a városból vidékre, az Urbánus költő a virágos kertben című versemhez kapcsolódik, feldolgozza, milyen városi emberként vidéken élni.”
A népszerű költőt nem volt nehéz rábeszélni, hogy éppen ezekhez a hangszerekhez adja a verseit. „Nagyon szeretem a fúvós hangszereket, az egyszerű rezesbandákat is. Pilisszentivánon lakunk a családommal. Kifejezetten kedvelem az ottani bányászzenekart, a helyi ünnepeken szoktak játszani. Sajnos semmilyen hangszeren nem játszom. Titkos vágyaim között szerepel, ha egyszer időm engedi, megtanuljak valamilyen fúvós hangszeren játszani. Szeretem a trombita, a harsona, a vadászkürt hangzását” – árulta el.

További információ: https://cafebudapestfest.hu/program?id=104209

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top