A slágerek slágere
Adható lazac mellé, de remekül illik a szárnyas sültekhez is, plusz nagyon egészséges – ez a kelbimbó. Egyszerűen elkészíthetjük a sütőben, papírral kibélelt tepsiben, sóval, borssal és olívaolajjal meglocsolva is, de még finomabb, ha parmezánbundában sütjük – igaz, ekkor már nem annyira egészséges. Egy edényben keverjük össze a parmezánt, a panko morzsát és a cajun fűszert. Készítsük ki a lisztet, a tojást és a morzsát, majd forgassuk meg bennük ebben a sorrendben a kelbimbókat, és süssük őket aranybarnára.
Ha mégis marad a krumpli…
Ha már a krumplinál maradunk, felejtsük el a krumplipürét! Különböző salátákat is készíthetünk a burgonyából, az egyik ilyen az ecetes krumplisaláta, amihez mindig lilahagymát és 20 százalékos ecetet használjunk. A majonézes krumplisalátának több titka is van: az egyik, hogy nemcsak majonéz, hanem tejföl és mustár is kerül a szószba, a másik, hogy nem rakunk bele vöröshagymát, csakis lilahagymával készítjük, a harmadik pedig az, hogy fűszerekből elég hozzá a só és a bors.
Gombasaláta
A különböző vadas ételekhez jól illik a gomba, így bátran készíthetünk svéd gombasalátát is, ami kicsit a lecsóhoz hasonlítható.
Hozzávalók
- 25 dkg gomba
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 citrom héja
- fél citrom leve
- 440 g konzervparadicsom
- 70 g sűrített paradicsom
- 1 babérlevél
- 1 evőkanál olívaolaj
- bors ízlés szerint
- só ízlés szerint
Elkészítés
- A gombákat vágjuk fel vékony szeletekre.
- Egy serpenyőben az olívaolajon pároljuk meg a hagymát és a fokhagymát, aztán dobjuk rá a felszeletelt gombát. Pirítsuk addig, amíg elfő az összes leve, és közben sózzuk, borsozzuk ízlésünknek megfelelően.
- Öntsük rá a konzerv- és a sűrített paradicsomot, majd reszeljük hozzá egy citrom héját – lehetőleg bio vagy kezeletlen citromot használjunk –, facsarjuk rá a levét, és dobjunk mellé egy babérlevelet is.
Fokhagymás-mézes sárgarépa
A hal- és a húsételek sztárja lehet ez a köret, főleg mivel ebben a verzióban a gyerkőcök is kedvelni fogják a répát. A recept pofonegyszerű: a sárgarépát tepsiben, egészben kell megsütni, vajas, fokhagymás-mézes szósszal lelocsolva.
Tepsis zöldségmix
Ebbe aztán minden kerülhet: használjunk karfiolt, paradicsomot, gombát és legalább kétféle hagymát is! A zöldségeket alaposan tisztítsuk meg, majd mehetnek a tepsibe, ahol először olajjal és balzsamecettel kell meglocsolni őket, aztán jöhetnek a fűszerek is. A sütőt 200 fokra melegítjük elő, és először fedővel vagy fóliával letakarva pároljuk a köretet 20 percig, majd már fedő nélkül újabb 15 perc alatt ropogósra sütjük.