nlc.hu
Meghitt percek

A Jóbarátok karácsonya

A Jóbarátok összes karácsonyi jelenete 11 percben

Emlékszel Monica karácsonyi bonbonjaira? És Phoebe személyre szabott karácsonyi dalaira? - így karácsonyoztak a Jóbarátok!

Számos meglepő kulturális eltérés van a magyar és az amerikai karácsony között. Most bemutatunk négyet a Jóbarátok karácsonyi részein keresztül.

Jóbarátok

Amerikában később van az ajándékozás, mint nálunk: nem december 24-én, hanem 25-én bontják ki az ajándékokat

1. A karácsonyfa

A Jóbarátok 3. szériájának 10. részében Joey fenyőfákat árul, Phoebe pedig rájön, hogy a hibás, kiszáradt fákat ledarálják, ami meglehetősen felzaklatja. Az epizód végén a többiek azzal lepik meg, hogy a lakást ilyen fenyőfákkal rakják tele.

A magyar és az amerikai karácsony közötti egyik legnagyobb különbség a karácsonyfa felállításának ideje. A tengerentúlon sokan már egészen korán, akár Hálaadás másnapján, illetve az adventi időszak elején – november végén-december elején – felállítják a fát. Sőt akár már az ajándékokat is elhelyezik alatta, míg itthon a legtöbben december 24. délutánján-estéjén díszítenek és ajándékoznak.

2. Az ajándékozás

Érdekes módon a Jóbarátok egyik ajándékozós ünnepi epizódja (a 2. széria 9. részé) éppen hibásan mutatja be az amerikai szokásokat. „Amíg számunkra Szenteste, azaz december 24. a családdal töltött időről és közös ünneplésről szól, addig a világ másik oldalán a Christmas Eve lényege az, hogy mindenkit egy helyen érhessen a reggel. Mi december 25-ét karácsony másnapjának tekintjük és már a tágabb körrel ünneplünk, az amerikaiak azonban ezt a napot töltik szűk családi körben, és bontják ki a Mikulástól kapott ajándékokat. A Jóbarátok is európai szemmel ábrázolta az ünnepet, a 6 barát például december 24. este ajándékozza meg egymást ebben az epizódban” – mondta Csorba Eszter Zsuzsanna, az amerikai kultúra egyik szakértője.

Íme egy 11 perces összefoglaló a Jóbarátok ünnepi jeleneteiből:

3. A fények és a díszek

A Jóbarátok ugyan New York City-ben élnek, így a kertvárosi karácsonyi fényekkel ritkán találkoznak. Az ünnepi díszítés fontossága azonban jól látszik abban a részben (4. évad 10. rész) , amikor Phoebe személyre szabott karácsonyi dallal lepi meg a többieket, a kissé talán túldekorált kávézóban.

Az 5. évad karácsonyi epizódjában (10. rész) is megjelenik a díszítés fontossága. Phoebe ekkor egy áruház előtt gyűjt adományt, a jelenetben pedig legalább három koszorú, egy boa, hópelyhek, fények, szalagok és figurák látszanak néhány méteres körön belül.

Jóbarátok

A tengerentúlon olykor már a Hálaadás másnapján feldíszítik a fenyőfát

A suburbiának nevezett amerikai elővárosok lakóknak ennél is fontosabb a díszítés, gyakorlatilag versengenek egymással a lakók az ünnepi világításban és dekorációban. A legfontosabb, hogy túlszárnyalják saját maguk előző évi teljesítményét, illetve a szomszédokét. Érdekesség, hogy a közösség nyomása is a túldíszítés felé hajtja az amerikaiakat. Aki ugyanis nem veszi ki a részét a dekorálásból, azt gyakran Grincsnek – azaz karácsonyellenesnek – titulálják.

4. A közösségi ünnep

A Jóbarátok 7. évadának 9. részében Monica karácsonyi bonbont készít a szomszédoknak, ami a vártnál népszerűbb lesz a lakók körében, így a végén már az ajtó előtt tömörülve követelik a további adagokat. Ez a rész is rávilágít, hogy december 25. előtt Amerikában sokkal inkább közösségi esemény az ünnep. Ennek része, a Christmas caroling gyakorlatilag karácsonyi dalok éneklését jelenti, házról házra járva. 

  • Kapcsolódó cikkekTörlésSzerkesztés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top