nlc.hu
Meghitt percek

Mézeskalácsház recept és dekorációs ötletek

A tökéletes mézeskalácsház alapreceptje és 10 ütős mód, ahogyan dekorálhatod

Nem múlhat el a karácsony a mézeskalácsház nélkül! De ha eddig nem sikerült megtalálni a tökéletes receptet, most jó helyen jársz!
Mézeskalácsház

Mézeskalácsházat építeni egyszerre felemelő és idegőrlő érzés. Ha a tészta elég strapabíró, akkor a folyamat mindennél egyszerűbb, és csak a díszítéssel lehet mellényúlni. Viszont ha nem… akkor jön a feketeleves. Mivel mi is már többször pórul jártunk a nem megfelelő mézeskalácsház tésztával – ami picit egyébként különbözik a klasszikustól –, most megmutatjuk, hogyan készítsd el, hogy az alkotásod ne a pisai ferde toronyra hasonlítson.

Mézeskalácstészta recept

Hozzávalók:

  • 5 csésze liszt
  • 2 teáskanál + 1 evőkanál gyömbér
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál frissen őrölt szerecsendió
  • fél teáskanál őrölt szegfűszeg
  • fél teáskanál só
  • 1 csésze sózatlan vaj szobahőmérsékleten
  • 1 csésze barna cukor
  • fél csésze melasz
  • 2 nagy tojás
  • 1 evőkanál vaníliakivonat

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a gyömbért, a szódabikarbónát, a fahéjat, a szerecsendiót, a szegfűszeget és a sót.
  2. Egy másik tálban robotgéppel, közepes sebességen verd fel a vajat és a barna cukrot krémesre – kb. 3 perc. Keverd bele a melaszt, a vaníliát és a tojást, amíg egyneművé válik (időnként megkaparva a tál oldalát is). Csökkentsd a sebességet egészen alacsonyra, és fokozatosan adagold hozzá a lisztes keveréket. A tészta akkor jó, ha homogén és puha.
  3. A tésztát oszd két részre. Nyújtsd ki őket két sütőpapír között, az egyik tészta kb. 6 milliméteres, a másik pont a fele legyen. Értelemszerűen, mivel a mézeskalácsház falainak kell lennie a legstrapabíróbbnak, ezek készüljenek a vastagabból. A részletek kivágásához – mint ajtó redőny, falak –, használj éles kést. Tedd hűtőbe, és addig tartsd ott, amíg érzed, hogy megszilárdult.
  4. Melegítsd elő a sütőt nagyjából 175 fokra. Az alkatrészeket tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, vigyázz, ne legyenek közel egymáshoz! 8-15 perc alatt készre sülnek, ezután 5 percig hagyd még a tepsiben pihenni, csak ezután tedd át egy rácsra.
  5. A sütő hőmérsékletét vedd vissza 80 fokra és a ráccsal együtt nagyjából egy órára ismét tedd be a kalácsokat száradni.
  6. Az egyes darabokat még akkor érdemes díszíteni, amikor külön állnak. Ezután cukormázzal – mintha habarcs lenne – ragaszd őket össze.

A rettegett cukormáz

Cukormázat készíteni sokak szerint kihívás, de nem ezzel a módszerrel! Mindössze három nagy tojásfehérjére, fél teáskanál borkőre és 45 dkg porcukorra lesz szükséged. A tojásfehérjéket a borkővel verd habosra – kb. 1 perc alatt –, majd add hozzá a porcukrot és addig keverd, amíg szépen összeáll. Vedd fel a sebességet a legmagasabb fokozatra és még 5-7 percig dolgozd a krémet, amíg közepesen kemény és fényes csúcsok képződnek benne. Ezután már dolgozhatsz is vele.

Az összeragasztásnál lényeges, hogy egyszerre mindig csak egy részletet akarj illeszteni és várd meg, míg megszárad! Igen, ez egy időigényes feladat, de csak így lehetsz benne biztos, hogy nem dől össze a házad, mint a kártyavár.

Mutatós megoldások

Ha nincs ötleted, hogyan díszítsd az elemeket, lapozd végig a következő galériát, mert mutatunk pár jópofa megoldást!

Mézeskalácsház
Megnézem
Összes kép (9)

via

Nyitókép: Depositphotos

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top