Imádod a mézeskalácsot, de eddig még csak nem sikerült rábukkanni a tökéletes receptre? Hiába sütöd ki a sütiket, akár formára is, egyszerűen nincs kedved/időd/energiád még pluszban azon agyalni, hogy milyen mintájúra díszítsd? Akkor most fújd ki a levegőt. Minden problémádat egyszerre oldjuk meg ebben a cikkben. Elhoztunk egy bombabiztos receptet, valamint egy galériányi inspiráló ötletet a mézeskalács díszítésére!
A legfinomabb mézeskalács receptje
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg porcukor
- 10 dkg méz
- 3 tojás
- 6 dkg vaj
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 biocitrom reszelt héja
- 1 ek mézeskalács-fűszerkeverék, amit te is elkészíthetsz őrölt fahéjból, szegfűszegből, csillagánizsból, szerecsendióból, gyömbérből, kardamomból, vaníliából
- kevés só
Elkészítés:
- Lassan melegítsd a mézet, majd öntsd hozzá a cukrot. Kevergesd oldódásig.
- Ha készen van, vedd le a tűzhelyről, keverd el benne a vajat, és tedd félre, hogy hűljön.
- A liszthez add hozzá a sót, a szódabikarbónát, a fűszerkeveréket, a reszelt citromhéjat.
- Verd fel a tojásokat, a kihűlt mézhez adagokban keverd hozzá, majd öntsd hozzá a lisztet, és alaposan dolgozd össze a tésztát.
- Csomagold fóliába, és egy napig pihentesd a hűtőben.
- Másnap gyúrd át és nyújtsd ki 3-4 milliméter vékonyra.
- Ha fényes sütit szeretnél, kend meg a mézeskalács tetejét felvert tojással.
- A 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig, pirosodásig süsd a mézeskalácsokat.