Mesedoboz gyűjtőoldal 2.0

10 tipp, hogy könnyebb legyen beadni a gyereknek a gyógyszert

Itt az ősz, és ezzel menthetetlenül beköszöntött a náthás, megfázós, járványos időszak is. Sok gyerek a szülők minden erőfeszítése ellenére sem ússza meg ilyenkor a betegséget és gyógyszerszedésre kényszerül. De mi van akkor, ha az orvosság beadásakor akadályba ütközünk?

Lássuk be, a visszataszító ízű szirupok és keserű pirulák elfogyasztásához felnőttként sincs sok kedve az embernek, de ha a gyógyulás érdekében erre van szükség, akkor magától értetődő, hogy megtesszük. A kicsikkel azonban sokszor nincs könnyű dolgunk, ezért most adunk néhány tanácsot azoknak a szülőknek, akik nehezen boldogulnak beteg gyermekük kikúrálásával.

1. Beszéljük meg vele

Magától értetődőnek tűnik, mégis muszáj hangsúlyozni: a leghasznosabb dolog, amit tehetünk, ha a beteg gyereket partnerként, kis felnőttként, nem dedósként kezeljük, és elmagyarázzuk neki, mi a betegsége, és miért van szükség arra, hogy beszedje a gyógyszert.

2. Nyugtassuk meg

Fontos, hogy ne tartsunk vissza információkat, mert a gyerek azt úgyis megérzi, és ezzel a biztonságérzetét csökkentjük. Magyarázzuk el neki az értelmi szintjének megfelelően, hogy mi a probléma, milyen betegsége van, és tudatosítsuk benne, hogy ő azzal tehet a legtöbbet a gyógyulás érdekében, ha a gyógyszereket az orvos által előírt módon beszedi, ahogy a felnőttek is teszik azt.

3. Válasszunk olyan készítményt, amit ő preferál

 Vonjuk be a döntésbe a gyereket is, amennyire lehetséges. Persze ne az legyen a döntés tárgya, hogy beveszi-e a gyógyszert vagy sem, de dönthet például arról, hogy különböző formában létező készítmények közül ő melyiket szeretné választani. Például ma már egy csomó köhögéscsillapítóból létezik tabletta és szirup is. Ha a gyerek előnyben részesíti a kanalas orvosságot, engedjük, hogy azt válassza.

4. Barátunk a hideg

 Segíthet, ha a rossz ízű gyógyszer bevétele előtt egy kis jégrémet szopogat a gyerek. Az alacsony hőmérséklet ugyanis elzsibbasztja az ízlelőbimbókat, így a kellemetlen keserű íz utána kevésbé érződik.

5. Nagyobb gyerekeknél a nyelv hátsó részére tegyük a gyógyszert

Ez azért célravezető, mert a nyelv hátsó részén kevesebb olyan receptorunk van, amely a keserű ízt érzékeli.

6. Alakítsunk ki közös rituálét

Itt megint a bevonódáson, a közös tevékenységen van a hangsúly. Ha például a napi vitaminját akkor veszi be a szülő, amikor a gyereknek a gyógyszert kell beszednie, azzal pozitív példát állít, és semmit nem szeretnek jobban a kicsik, mint a szüleiket utánozni. Vagyis, ha jó példával szolgálunk, az ilyenkor is meghálálja magát.

7. Keverjük egy kanál joghurtba, lekvárba, de ne verjük át

Ha a tabletta keserű íze miatt nem hajlandó lenyelni a pirulát a gyerek, megoldás lehet, ha egy kanál joghurtba, mézbe vagy lekvárba téve próbáljuk meg beadni neki azt.

8. Ragaszkodjunk az orvos által előírt adagoláshoz

Optimális esetben ezt mondani sem kell. Alkudozásnak nincs helye, főleg, ha a betegség elmulasztásáról van szó. Ha már gyógyszerszedésre van szükség a gyógyulás érdekében, akkor ragaszkodjunk az orvos által előírtakhoz, és tartsuk be a betegtájékoztatóban foglaltakat.

9. Pici babáknál segíthet a gyógyszeradagolós cumi

 

A gyógyszeradagoló cumi jó szolgálatot tehet kicsi gyerekeknél. Ez úgy néz ki, mint egy hagyományos cumi, csak éppen csatlakozik hozzá egy adagoló tartály, amibe a gyógyszert be lehet tenni. Amikor a baba cumit a szájába veszi, meg kell nyomni a tartályt, és a benne lévő orvossága pici szervezetébe jut.

 

10. Előzzük meg a gyógyszerszedés szükségességét

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés fontosságát. Védjük a gyerek immunrendszerét amennyire lehetséges. Fontos, hogy a gyerek táplálkozzon egészségesen, mozogjon sokat, legyen eleget a friss levegőn és vegye körül otthon nyugodt, támogató légkör. Emellett az immunrendszer pallérozásában jó szolgálatot tesznek a probiotikus készítmények is, melyek rendben tartják a kicsik sérülékeny bélflóráját, s ezzel segítenek a belső védelmi rendszer optimális kialakításában.

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat alábbi kisfilmjében további remek praktikákat kaphattok arra az esetre, ha a gyerek nem hajlandó vagy nem tudja bevenni a gyógyszert:

 

 Olvass mesét gyermekednek és játsszatok közösen memóriajátékot! Töltsd le ipad appunkat! A mesedoboz app december 6-tól androidon is elérhető.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top