Ki menekülhet védett házba a bántalmazója elől és hogyan működik a rendszer?

A NEM-es ügy podcast új adásából kiderül, hogy jobb helyzetben van az a nő, aki gyerekével együtt menekülne a bántalmazó partnerétől, mint azok a nők, akiknek nem született gyerekük a kapcsolatban. A családon belüli bántalmazás egy véget nem érő állandó életstílusnak tűnhet annak, aki benne van. Édesanyaként azonban van lehetőség elmenni, úgyis, ha éppen nem áll rendelkezésére annyi pénz, amennyi kellene akár egy lakás bérlésére.

A hírekben olvasva az éveken át tartó családon belüli erőszakról, az internet rögtön ítélő bírósága gyakran teszi fel a kérdést, hogy ‘de miért nem ment el’? Ez a kérdés a legrosszabb, amit fel lehet tenni, hiszen teljesen más élethelyzetben van az, aki ezt átéli édesanyaként éveken át minden nap. A legnehezebb helyzetbe kerülhetnek azok a nők, akik anyagilag ki vannak szolgáltatva a partnernek, ha a partner agresszív természetű, bántalmazó fél. Például van két kicsi gyerek, akik mellett nem tud főállást vállalni a nő ahhoz, hogy el tudjon menekülni a bántalmazó féltől. Lehet, hogy már évek óta próbálkozik elválni, mégsem jön össze, csak újabb és újabb akadályokat lát maga előtt. Van kiút, még ha sokat is kell utazni ezért, mégis, érdemes segítséget kérni. A védett házak rendszere jól működik Magyarországon, erről beszélget Juhász Borbála nőtörténész és Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus a NEM-es ügy újabb adásában.

A podcast kulcsmozzanatai:

3:01 – A civil szervezeteknek nincs lehetőségük arra, hogy elhelyezzék a nőket, csak segítő szerepük van

7:06 – De miért nem megy el? A legrosszabb kérdés, amit feltehetünk

11:52 – A szerelmes udvarlók nem azzal kezdik, hogy szétverik a nő arcát

17:09 – A védett házakban vannak szakemberek, pszichológusok, jogi segítség is

20:10 – Gazdasági függetlenség nélkül nagyon nehéz lelépni

26:06 – A bíróságon a szakértői véleményeket is ki kell fizetni, a látletet is pénzbe kerül

32:05 – A párkapcsolati tudatosság is jó, ha megvan: a kapcsolat kezdetén ismerjük fel a jeleket

36:09 – Az első randikon nehéz lehet kiszűrni a leendő bántalmazókat

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top