Életmód

A kialvatlan feleség többet vitázik

Ha a feleség nem tud elaludni, az másnap könnyen vezethet házastársi feszültségekhez, míg ugyanez nem mondható el, ha a férjnek akad gondja az elalvással – állítja egy friss tanulmány.
Még több olvasnivaló a párkapcsolatokról a Nők Lapja Psziché oldalán

A kutatók harmincöt fiatal, egészséges házaspár alvását vizsgálták tíz éjszakán keresztül, mely során egy noninvazív érzékelő segítségével ellenőrizték nyugalmi és ébrenléti ciklusaikat. A vizsgálatok – melyekről a Hivatalos Alvás Társaság éves találkozóján készülnek beszámolni a szakemberek – kimutatták, hogy azok a feleségek, akiknek gondjuk volt az elalvással, másnap sokkal negatívabb reakciókat mutattak a házastársi kapcsolatuk tekintetében.

A kialvatlan feleség többet vitázik Wendy Troxel, a Pittsburgh Egyetem pszichiátriatanára elmondta, hogy a párok elektronikus naplót vezettek a házastársi kapcsolatuk negatív és pozitív vetületeiről. A nehezen elalvó feleségek esetében sokkal több negatív benyomás érte a párt másnap kapcsolatuk terén, míg ahol a férjek alvásával volt gond, nem tapasztaltak ilyen jelenséget a kutatók. „A nők általában sokkal expresszívebbek, jobban irányítják őket az érzelmeik. A férfiak inkább elfojtják, amit éreznek, vagy nincsenek is teljesen tisztában az érzéseikkel – magyarázta a jelenség okát Troxel, majd hozzátette: – Az alvásgondokat minden esetben kezelni kell, és szükség esetén párterápiát is igénybe kell venni.”

Troxel korábbi tanulmányi már rámutattak, hogy a férj vagy egy partner stabil jelenléte kihatással van a nők alvásminőségére, és a boldog házasságban élő nőknek sokkal kevesebb gondjuk van az alvással, a mostani tanulmány azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a folyamat fordítva is működik, sőt talán még erősebb befolyásoló ereje is van a házasság minőségére nézve.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top