Életmód

Pihend ki magad – akár kevesebb alvással!

Bármilyen korán fekszel le, reggel úgy érzed, mintha alig aludtál volna? Elárulunk néhány trükköt, melyekkel akár kevesebb alvással is kipihenten indíthatod a napot!

1. Engedd be a fényt!
Bár a napfény az egyik legjobb ébresztő, felhősebb, esős napokon is jót tehetsz magaddal, ha beengeded a természetes fényt otthonodba, lehetőleg ébredés után azonnal.

2. Étkezz egészségesen!
Kialvatlanság esetén hajlamosak vagyunk a leginkább kalóriadús cukros ételek után nyúlni.
Érdemes helyettük teljes kiőrlésű gabonaféléket és egészséges fehérjéket választani, ezek ugyanis folyamatosan ellátják szervezeted a szükséges energiával.

3. Relaxálj!
Ha teheted, iktass be egy rövid délutáni szunyókálást a napirendedbe. Ha erre nincs lehetőséged, próbáld ki a következőt: Legalább 15 másodpercig tested egy adott izomcsoportjára összpontosíts, és próbálj csak oda koncentrálni! Ezt ismételd meg a főbb izomcsoportokon. Ez az úgy nevezett paradox relaxáció segít felfrissülni alváshiány esetén is.

4. Kávét csak lassan, megfontoltan igyál!
Nem kell egyszerre legurítani a reggeli kávét. Egy, a Sleep című folyóiratban megjelent cikk szerint már egészen kevés kávé is elég ahhoz, hogy éberebbnek érezd magad tőle.

5. Sétálj!

„A mozgás felélénkíti a szívműködést, az agyat, az izmokat és segít elűzni a fáradtságot” – mondta dr. Michael Breus alvásszakértő. „Már egy rövid, alig 10 perces sétától is éberebbnek érezheted magad.”

6. Időben feküdj le!
Próbálj ellenállni és minden nap ugyanakkor lefeküdni. „Szervezetünknek megvan a természetes alvás-ébrenlét ritmusa, amihez ha tartjuk magunkat, kipihenve ébredhetünk” – javasolja Janet Kennedy klinikai pszichológus, az alvászavarok szakértője. „Ha túl korán vagy túl későn fekszünk le, felboríthatjuk ezt a ritmust, ami komoly alvásproblémákat okozhat.”

7. Igyál vizet!

Az alváshiány dehidratálhatja a szervezetet, ami növeli a fáradtságérzést. Fogyassz hideg vizet, ez ugyanis felfrissíti szervezeted, és segít a dehidratáltság leküzdésében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top