Életmód

Családot hazudni érzelmekért

A neten chatelve legtöbbször fogalmunk sincs, ki van a "túloldalon". Pedig visszaélhet a bizalmaddal, akinek így kiszolgáltatod magad.

Eljátszottál már a gondolattal, hogy milyen lenne, ha másnak adnád ki magad? Én biztos vékony, vörös, göndör hajú nő lennék sármos férjjel és egy öt év körüli kislánnyal. Lenne egy csinos kis házunk a város szélén. A fantáziámban bárki lehetek. Vannak azonban olyanok, akik nem elégednek meg azzal, hogy csupán elképzelik ezt a más életet, hanem fel is veszik egy idegen szerepét.

Családot hazudni érzelmekért

 

Kölcsönvett fotó, kitalált sors
Erika Németországban él. Blogot ír a mindennapjairól, és netes fotóalbumba töltögeti a képeit, hogy a család itthon élő tagjai is láthassák, hogyan fejlődnek a gyerekei. Egyszer azonban kiderült, hogy az egyik, kismamák által gyakran látogatott oldalon valaki Fruzsinaként az ő családi fényképeit használta. Ráadásul a tolvaj úgy kommentálta a fotókat, hogy lánya daganatos beteg és műtétre vár, férje pedig elhagyta. A fórumozók vigasztalták az összetört anyát, drukkoltak a kicsiért, és egy emberként támogatták őket nehéz harcukban. Ám amikor tisztázódott, hogy a kislány egészséges, sőt öccse is van, a gonosz férj pedig boldogan él a feleségével, az felháborodást keltett a fórumozók között. Ezek után már Erikáról sem hitték el, hogy az, akinek mondja magát, hiába mutatta meg nyilvános blogját. De szerencsére nem viselte meg az eset. „Először nagyon dühös lettem, de a férjem megnyugtatott. És persze mit is tudtam volna tenni? Szívesen írtam volna neki, hogy »jé, az én lányom is ugyanígy néz ki!«, de erre nem nyílt lehetőség, mert akkor már nem volt aktív felhasználó. Azóta is ugyanúgy megosztom a képeimet a gyerekekről.”
Végül „Fruzsina”, a fiatal lány is beírt a fórumba: „Sziasztok! Nagyon sajnálom, amit tettem. Tudom, hogy nem megbocsátható, és azt is, hogy ilyenre csak beteg emberek képesek. Fel sem fogtam, hogy mit teszek, csak jöttek és jöttek a gondolatok. Most minden hazugság nélkül írok ide. Mindenkitől bocsánatot kérek, nem akartam visszaélni a figyelmetekkel és a jóságotokkal. Őszintén megbántam, amit tettem, ha ez nem is hihető ennyi hazugság után.”
A fórumozók közt két álláspont alakult ki. Sokan azt gondolták, hogy Fruzsina beteg, és meg kellene keresni a szüleit, hogy tudják, mit művelt a lányuk. Mások szerint viszont egyszerűen csak ki kell zárni a fórumról.

 JÓ TANÁCSOK
• Ne tegyél fel képeket nyilvános, bárki által hozzáférhető webalbumba!
• Ne ossz meg idegenekkel személyes adatokat! Bármilyen evidens, a több hónapja ismert fórumtárs is idegen!
• Ha sokat levelezel ismeretlenekkel, érdemes erre a célra egy alternatív e-mail-címet létrehoznod.

 

Családot hazudni érzelmekért
Egy másik ismert baba-mama fórumon 2011 októberében robbant a bomba. A Mikkamakka néven író személy szintén komplett családot épített fel magának, sőt barátnőjéről és annak kislányáról is posztolt képeket. Mikkamakka/Kira több mint 2600 hozzászólást írt, aktív életet élt a fórumon. Volt, aki papucsot kötött neki, más takarót. Kira nem kért soha pénzt, sőt ajándékokat küldözgetett fórumtársainak, pelenkát ajánlott fel árverésre, tehát nem a pénzszerzés volt a célja. A kitalált személyiségre senki nem gyanakodott, hiszen fent volt több közösségi fórumon is. Sőt találkozott fórumtársakkal, de akkor a saját húgának adta ki magát. Aláírásaként ironikus módon a következő szerepelt: „Nem elég becsületesnek lenni, annak is kell látszani”. A leleplezés után külön fórum készült, ahová több mint 800 hozzászólás érkezett a felhasználóktól. A megdöbbenéstől az „én sejtettem”-ig sok mindent lehetett itt olvasni. Volt, aki úgy érezte, becsapták, kihasználták, és érzelmi zsarolás áldozata lett, mert túlságosan bevonódott a nő történetébe. Sajnálatos, hogy ez a virtuális térben is megtörténhet, ráadásul felnőttekkel!

Ahol segítséget kérhetsz:
Kőszeg Sára: www.egyensulyrendelo.hu 

Alteregó egy másik világban
„Ha 18–20 éves kor felett valaki rendszeresen más személyiséget vesz fel, az mindenképp kóros – mondja Kőszeg Sára pszichológus. – A kamaszoknál ez még nem tekinthető annak, lehet az identitáskeresés része. Ha azonban valaki felnőttként művel hasonlókat, az valamilyen pszichés problémára utal. Általában narcisztikus személyiségekre jellemző az ilyesmi, akik egyébként lehet, hogy sikeresek a mindennapokban. Gyakran nagyzolnak, de ezzel együtt hiperérzékenyek is. Másik típusuk inkább védekező pozíciót vesz fel, és ebben a teremtett világban mutatja meg magát. Ezek az emberek a neten át egy tükröt kapnak, ahol az elképzelt életük által megerősítik bennük a többiek, hogy ők szépek, jók, sikeresek. Ha azonban a várt csodálatot nem kapják meg, akkor eldobják az embereket, és továbblépnek. Ez például akkor fordulhat elő, ha rájönnek a fórumtagok, hogy nem egy valós élet jelent meg előttük. Ilyenkor a fantáziáló személy a többieket hibáztatja, felzaklatja magát, és áldepresszióba süllyedhet. Terápia javasolt ezeknek az embereknek, különben romlani fog az állapotuk. Feltételezhető, hogy nem csak önmaguknak, a környezetüknek is károkat okoznak: pl. a többi fórumtag átverésével – fűzi még hozzá a szakértő. – De azt tapasztalom, hogy a legtöbb esetben a beteg csak valamilyen csalódás után, a depressziószerű tünetek megjelenésekor fordul szakemberhez.”

Családot hazudni érzelmekértCikkünk a Nők Lapja Psziché legfrissebb számában jelent meg.
A tartalomból:

  • Miért szeretünk adni?
  • Cyberözvegyek – Férjük inkább a laptopjával bújik ágyba
  • Apának lenni 20, 40, 60 évesen
  • Méltósággal megöregedni
  • Tavaszi tisztítókúrák

    Ha szeretnél előfizetni a magazinra, itt megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top