nlc.hu
Grill

Így készíts levendulás limonádét!

Nem csak illatosításra és molyűzésre kiváló, csodafinom nyári italt készíthetünk belőle.

Nemcsak a medvehagyma, de a levendula népszerűsége is megugrott az utóbbi években, csak ez a gyönyörű lila virág nem a szinte teljes ismeretlenségből indult. A szárított virágját nem csak molyűzőnek vagy illatosítónak használhatjuk; nagyon finom a levendulatea, sőt nyáron még jobb limonádét készíteni belőle.

Hozzávalók

• 15 gramm levendulavirág
• fél liter víz a forraláshoz
• 15 deka cukor
• 1,2 liter hideg víz
• frissen facsart citromlé

Mielőtt nekifogunk, rázzuk ki finoman a levendulacsokrot, hogy kihulljanak belőle a bogarak, ha maradtak volna benne. Használhatunk kiszáradófélben lévő virágot a kertből, vagy vehetünk szárítottat a piacon, a gyógynövényboltban vagy egy drogériában.

Így készíts levendulás limonádét!

Forraljuk fel a fél liter vizet egy lábosban, dobjuk bele a virágokat, és hagyjuk még finoman gyöngyözni egy-két percig. Vegyük le a tűzről, fedjük le, és hagyjuk 10 percig állni. Ezután szűrjük le, adjuk hozzá a cukrot, és keverjük el benne. Ha valaki nem szeretne ennyi cukrot használni, az a saját ízlése szerint tehet bele mézet, sztíviát, vagy csökkentheti a mennyiséget, aki nem szereti annyira az édeset, és persze jó bele a barna cukor és a nyírfacukor is.

Végül öntsük fel a hideg vízzel, és csavarjunk bele citromot, amitől hirtelen rózsaszínné változik a levendulás limonádénk. Ha akarjuk, leszűrhetjük még egyszer a citromdarabkák miatt. Kóstoljuk meg, és ha tömény, öntsünk hozzá még vizet, majd mehet is a kancsóba. Dobjunk bele egy szál levendulát is a látvány kedvéért, és ha meleg van, akkor jöhet a jég is!

Ebből a mennyiségből nagyjából 1,7 liter limonádét kapunk, ezt igyuk is meg legkésőbb másnap, mivel sokáig nem áll el. Legközelebb majd készítünk megint frisset.

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top