Női napozó

Nevelj levendulát a teraszon!

A levendula talán az egyik legkevésbé gondozást igénylő növény, mégis csodásan lila virágokkal pompázhat a kertedben vagy az erkélyeden.

Valójában még az sincs időhöz kötve, hogy mikor ülteted el, ha tavasszal nem jutott eszedbe, akár most is megteheted. Ha kora tavasszal a földbe kerül, őszig akár kétszer is virágozhat. A legfontosabb számára a napfény és az öntözés. Ha kertbe ülteted, és már elég nagyra nőtt, akkor képes arra, hogy vizet találjon magának a földben. Ugyanakkor cserépbe ültetve is nagyon szépen fejlődik és virágzik. Ebben az esetben viszont a gyakori öntözés elengedhetetlen, nyári melegben akár kétszer, reggel és este is igényelheti a vizet. Évelő növény, jól tűri a hideget. Az első kora tavaszi napon a szárakat vissza kell vágni, hogy megújulhasson, még több virágot hozzon és nagyobbra terebélyesedjen, mint az előző évben.

Levendulát a balkonra!

 

A levendulának két fajtája elterjedt Magyarországon: az angol és a francia. Nemcsak a nevükben van különbség, az angol vízigényesebb, kevésbé tűri a nyári hőséget, világosabb lila a virága, hosszabbak a levelei, az illatai erősebb, mint a francia levenduláé. Provence csodás, de meglehetősen száraz vidékein szinte egész nyáron érezni a levendulaillatot, ez a fajta éppen ezért is viseli jobban a szárazságot. Levelei apróbbak angol társáéhoz képest, az illata sem olyan intenzív, színe mélyebb árnyalatú. Tudtad, hogy ez utóbbit sütemények, kekszek ízesítésére is használják? Érdemes megkóstolni, nagyon finom.

Hogyan lehet a lakásod dísze, és hol szerezd be? Tudd meg a BetonLiget blogról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top