Női napozó

Naptejkisokos

Nemtől, életkortól, bőrtípustól függetlenül is kiemelten fontos, hogy a napsütéses nyáron védekezzünk a káros UV sugárzás ellen. Naptejkisokosunkból kiderül, mi számunkra az ideális választás!

Fontos a bőrtípusunk meghatározása!

A naptej vagy napolaj kiválasztásakor a legfontosabb, hogy a bőrtípusunknak megfelelőt használjunk, mert egy kellőnél gyengébb szer annyit ér, mint halottnak a csók. Tisztában kell lennünk a saját a bőrtípusunkkal.

1-es típus: Igazán világos bőrű, hajú, világos szemű, inkább pirul a napon, mintsem barnulna. Nagyon rövid idő alatt is leég, foltosodik, ezért védelem nélkül egyáltalán nem szabad napra mennie. Ehhez a típushoz az 50-es faktorú naptej a legjobb választás.

2-es típus: Sötétszőke vagy világosbarna a haja, a szeme sem túl markáns árnyalatú, olykor barnul, olykor pirul, a napfény erősségétől függően. Bronzbarna azonban sosem lesz, és bőre röpke 15 perc alatt is leég védelem nélkül. Ehhez a típushoz a 40-50-es faktorú naptej ajánlatos.

3-as típus: Szintúgy a sötétszőke és világosbarna hajú emberek tartoznak ide, azonban az ő bőrük könnyen barnul, ám kellő elővigyázatosság nélkül le is ég. Ha mértékletesek, fényvédő mellett bátran napozhatnak! A 30-40-es faktorú naptej megfelelően védi őket.

4-es típus: Sötétbarna vagy fekete a haja, és szerencsés adottságának köszönhetően sosem ég le, mert a bőre önmagától is jól védekezik a sugárzás ellen. Szépen, bronzszínűre barnul. Ehhez a típushoz a 30-as faktorú naptej a jó választás.

5-ös típus: Fekete a haja, és természetesen sötét tónusú a bőre. Szinte képtelen arra, hogy megégjen, és napvédő nélkül sem tud megégni. Azért elővigyázatosságból érdemes vékony rétegben egy 15 faktoros naptejet használni.

Használjuk őket biztonságosan!

Fontos tudni: a naptej önmagában nem a leégéstől óv, csak növeli a bőr saját védekezőképességét. Azaz ha krém vagy olaj nélkül 15 perc alatt égnénk le, akkor egy 15-ös faktorú készítménnyel ez az idő 15X15 percnyire tolódik ki. Persze ezt befolyásolja a napfény erőssége, az UV sugárzás mértéke is, az, hogy hol napozunk, és az is, hogy milyen a bőrtípusunk. Tetőtől talpig naptejben fürödve sem érdemes fényes délben, a tűző napon pecsenyére sülni, mert rendkívül kockázatos! Legjobb, ha egy órában csak 15-20 percet napozunk, a többi időt kellemes félárnyékban töltjük, a bőrünket pihentetve!

Krémesen vagy olajosan?

Fontos, hogy a fényvédő, amit használunk, az kozmetikai szempontból is megfeleljen a bőrünk típusának. A napolaj zsíros készítmény, ezért inkább száraz bőrön alkalmazzuk. A kevésbé zsíros, állagra testápolóra hasonlító forma a naptej, ez a legtöbb bőrtípuson általában jobban beválik.

TIPP: Ma már népbetegségnek számít a pigmentfolt, a kávéfolt, a májfolt. Ha van ilyenünk, fontos, hogy vastagon kenjük be napvédő készítménnyel, mert a káros sugárzás és a fény hatására még sötétebb tónust vehet fel, ami esztétikailag ront a bőr állapotán. Aki foltosodásra hajlamos, az két percet se töltsön el a nyári, tűző napon, amíg mondjuk buszra vár, mert ennyi idő is elég a foltok megjelenéséhez!

Naptejkisokos

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top