nlc.hu
Nyári emlékek

Nincs családi nyaralás napégés nélkül

Nincs családi nyaralás napégés nélkül

„Az én bőröm nem kényes, nem fog rajtam a nap” – Egészen biztosan elhangzik legalább egy ember szájából a nagy családi nyaralás alatt ez a félmondat, amikor előkerül a naptej. Végül minden egyes alkalommal rákvörös, hólyagos bőr és jajgatás az eredménye a könnyelműségnek. (x)

A nyári időszak, legfőképp a nyaralás alatt az egyik leggyakoribb probléma, amivel szembesülünk az a napégés.  Bár sokan tudatában vannak, hogy a túlzásba vitt napozás a bőr feszülését, kipirosodását eredményezi – egyesesetekben pedig annyira súlyos lehet, hogy fejfájás, hányás, szédülés is könnyedén jelentkezhet –, mégsem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő bőrvédelemre.  
És bizony születhetnek vicces történetek is egy-egy családi nyaralás alatt, amiben egészen biztos, hogy az egyik főszereplő a napégés.  

„Egy életre megtanultam a leckét”  

Utólag már jót nevet a Pócza család azon, ami a balatoni nyaralásukon történt. Kitti, a családfő lánya mesélte el, hogyan járt édesapja: „A strandon mindig az az első, hogy bekenjük magunkat naptejjel. Apu is így tett, de sajnos nem a vízálló krémmel. Itt volt a probléma. Mivel már reggel 10 órakor is rettentő hőség volt, apukám úgy döntött, csobban egyet. Majd törölközés, olvasás és napozás volt a programja. Természetesen apa elaludt, a szemüvegét pedig a hasán hagyta. A vízben, amíg fürdött, a naptej teljesen lemosódott, így a bőrvédelem is megszűnt. Észre sem vettük, mennyire leégett, csak este, amikor beértünk a szállásra. Nagyon sajnáltam apukámat, mert rákvörös lett tetőtől-talpig, egyedül a szemüveg lenyomata virított hófehéren a hasa közepén. Amikor ezt megláttuk, hangos kacagásban törtünk ki. Mondanom sem kell, mennyi szelfi készült! Apukám pedig csak annyit mondott: „Egy életre megtanultam, hogy mi az a vízálló naptej.” 

Napégés nyáron

(Fotó: Getty Images)

A nyár, a hőség és a naptej nemcsak Kitti apukájának adta fel a leckét, Péter is kedves családi történetet osztott meg:  

„Nagyon készültem már a nyári pihenésre, mert hajtós időszak volt mögöttem, bevallom, iszonyat fáradt voltam mind lelkileg, mind mentálisan. Ha nyaralni, strandolni megyünk, akkor mindig figyelünk a feleségemmel a megfelelő bőrvédelemre, természetesen magas faktorszámú naptejet használunk. Igen, de ha az embernek van egy mindenre elszánt, ravasz ötéves kisfia, akkor ott sosem lehet tudni, mi fog történni a következő percben. Márk ugyanis kicserélte a naptejet egy sima testápolóra, és mi ezt nem vettük észre. Márkot még a szálláson, a szobában alaposan bekentük, de mi, a feleségemmel úgy gondoltuk, majd ugyanezt a parton ejtjük meg. Megmondom őszintén, nem is figyeltünk, mivel kenjünk magunkat, hiszen Márk már félig a vízben volt, futottunk utána. Pár óra elteltével a feleségem észrevette a turpisságot, de addigra már mindkettőnket megégette a nap. Szerencsére nagy baj és leégés nem történt, de egészen biztos, hogy sokáig fogjuk emlegetni ezt a nyaralást, és Márk tettét.”  

A napégés nem tréfa!  

Fontos, hogy tudatosítsuk magunkban: a napégésnek igen súlyos következményei is lehetnek hosszú távon! A bőr idő előtti elöregedése, ráncosodása csak az egyik ezek közül, viszont sokkal komolyabb problémát jelent az, hogy évek múltán a sok-sok leégés rosszindulatú bőrdaganat, melanóma képében köszönhet vissza.  

Figyeljünk a fokozott bőrvédelemre, használjunk megfelelő fényvédő krémet, fogyasszunk sok folyadékot, maximum 20 perc napozás ajánlott 11 óra előtt és 15 óra után, a kisgyermekeknek és érzékeny bőrűeknek ennél is kevesebb. 11-15 óra között pedig minél kevesebbet tartózkodjunk a napon. Ha pedig minden óvintézkedés ellenére mégis leégtünk, tegyük félre a házi praktikákat és legalább utólag hűsítsük, védjük bőrünket erre való, gyógyszertárból beszerezhető készítménnyel.  

A cikk a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült. 
CH-20220531-34 

(Nyitókép: Muriel de Seze/Getty Images)

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top