nlc.hu
Egészség

Napégés ellen házi praktikák

Napégés: ezek a régi házi praktikák NEM jók a napégésre! Jobb, ha elfelejted őket!

A napégésre mindenkinek van egy tuti, bevált tippje, de jobb, ha tájékozódsz, mielőtt bármit a bőrödre kensz! Egyes házi praktikák többet árthatnak, mint amennyit használnak!

Akár könnyen, akár nehezebben barnulsz, nyáron a napégés mindannyiunkat érint, ha sokáig a napon felejtjük magunkat, főleg, ha nem megfelelő naptejet használunk. Most olyan házi praktikákat veszünk sorra, amiket jobb, ha nem próbálsz ki, ha lepirultál a napon.

Napégés ellen ezek a gyógymódok NEM jók!

Nem mindegy, mit kensz a bőrödre!
(Fotó: Getty Images)

Tejbe áztatott törölköző

Tény, a tejtermékek, mint ahogy a tejföl is, hűsítik a bőrt. Ha enyhe napégésed van, segíthetnek is, de ha alaposan lepirultál, vigyázz, mert a visszájára is fordulhat a dolog. Az még teljesen rendben van, ha tejbe áztatsz egy kisméretű törölközőt, majd ráteríted a kipirosodott bőrfelületre, arra azonban vigyázz, hogy ne hagyd felmelegedni a törölközőt! Cseréld rendszeresen, máskülönben csak dunsztba teszed az egyébként is gyulladt bőrödet!

Tejföl

A tejföl talán az egyik legrégebbi házi praktika napégés ellen, mert hűsít és hidratál is. Ha már próbáltad, biztosan megvan az érzés, amikor rákened a felmelegedett bőrödre, és kellemes hűvöst érzel. Ezzel a módszerrel egészen addig nincs probléma, amíg nem viszed túlzásba, ugyanis, ha túl sok tejfölt kensz a bőrödre, eltömíti a pólusokat, ami miatt nem tud szellőzni a bőröd, ez pedig a gyógyulást is lelassítja.

Körömvirág, kamilla

A körömvirág az egyik legjobb természetes hámképződést elősegítő gyógynövény, enyhíti a gyulladást, és nyugtatja a bőrt. A kamilla is hatékony lehet, ha azonban nagyon leégtél, nem feltétlen jó ötlet az alkalmazásuk, ugyanis allergiás reakciót is kiválthatnak.

Amit viszont kifejezetten jót tesz, az a gyulladáscsökkentő aloe vera. Ha van otthon növényed, törd le az egyik levelét, vágd fel hosszában, és kend be magad vele. Azonnali enyhülést ad, és felgyorsítja a gyógyulási folyamatot.

Hideg ülőfürdő

Amikor úgy érezzük, lángol a bőrünk, jó ötletnek tűnik a hideg vízzel történő enyhítése, pedig ne gondold, hogy ez a legjobb megoldás! Tény, a hideg enyhíti az égő érzést, de a víz szárítja a bőrt, így, nem érdemes túlzásba vinni a hideg zuhanyt sem, pláne nem a fürdőzést. Amellett, hogy egy kád hideg vízben ücsörögve könnyen felfázhatsz, a bőröd is kiszárad. Inkább zuhanyozz, és utána használj duplaannyi krémet, mint egyébként.

Ecet

Az ecet sokunkban úgy él, mint egyfajta univerzális szer, ami mindenre is jó. Ha esetleg a napégés ellen is eszedbe jutna bevetni, most szólunk, hogy nagyon nem jó ötlet! Az ecet savas, maró hatással rendelkezik, és csak tovább rontja a helyzetet. Irritálja a bőrt, és még nagyobb bajt okoz.

Vazelines krémek

Ha napégésed van, nagyon fontos a hidratálás, de nem mindegy, hogy milyen krémmel teszed. Nézd meg az összetevőket, és ha vazelines, vagy szalicilsavas, akkor addig ne használd, amíg helyre nem jött a bőröd. Ha nem megfelelő a krémed, az olyan, mintha leszigetelné a bőrödet, így az nem tud szellőzni, és így gyógyulni sem.

Tudj meg még többet a tested működéséről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top