nlc.hu
Egészség

A kásadaganat tünetei és kezelése

Fájdalmas duzzanat a mellen: a kásadaganat tünetei és kezelése

Az atheroma, más néven kásadaganat vagy faggyúmirigy-daganat főként a 30 év feletti nőket érinti. De hogyan ismerhetjük fel, és mit tehetünk, ha már kialakult?

A fájdalmas, piros, érzetre meleg duzzanat többünk életét megkeserítheti a 30-as, 40-es éveinkben. Mit kell tudni a kásadaganatról, miért alakul ki, és hogyan kezeljük?

A kásadaganat kialakulása

A kásadaganat a neve és pláne a látványa miatt elsőre ijesztő lehet, és a mérete, valamint a fájdalom miatt sem elhanyagolható. Az atheroma azonban jóindulatú elváltozás – mint például a ganglion –, ami viszont a faggyúmirigy befelé termelődése miatt alakul ki. A tapintásra tömött állagú, kötőszövetes burokkal, azaz tokkal rendelkező kásadaganat közvetlenül a bőr alatt helyezkedik el, és a borsónyitól a cseresznyén át a nagyobb dióig terjedő méretre is megnőhet. Ha egyszer kialakul, sajnos újra és újra előjöhet. 

De hogyan alakulhat ki a kásadaganat gyulladása? Alapesetben a kásadaganat bőrszínű és fájdalmatlan, de ha begyullad, biztos, hogy nem tudod figyelmen kívül hagyni. Az egész egy apró dolgon múlik: ha a faggyúmirigyek kivezető csöve eltömődik, a folyamatosan termelődő faggyú nem tud ürülni, így befelé termelődik, és kitágítja a mirigytömlőt. Ha bakteriális fertőzés következtében gyulladás alakul ki, tályoggal is számolhatsz: ilyenkor a baktériummal fertőzött, elfolyósodott faggyú- és fehérvérsejtmassza feszíti a tömlőt.

A gyulladt kásadaganat tünetei

A begyulladt atheroma rendkívül fájdalmas lehet (Fotó: Getty)

A gyulladt kásadaganat tünetei

A gyulladt kásadaganat leginkább a háton, a hajas fejbőrön, a mellek környékén (ha nagy a melled, sajnos, az esélyed is nagyobb az atheromára), és akár az arcon is kialakulhat. Arról ismerheted fel, hogy nem csupán kiemelkedik a bőr felszínéből, hanem körülötte erőteljes vörös gyűrű alakul ki, míg a közepe fehéres-sárgás színű. Mivel gyulladásról van szó, az atheroma területén a bőröd is meleg érzetű lesz. A gyulladás akár 2 hétig is tarthat, miközben az atheroma folyamatosan növekszik, és nemcsak diszkomfortérzetet, hanem komoly fájdalmakat is okozhat.

Ha már begyulladt, fontos, hogy minél előbb reagálj, és ne bagatellizáld el a dolgot, mert hosszú hetekig is megkeserítheti az életedet. A fájdalom mellé a gyulladás miatt társulhat még láz és hidegrázás is. De honnan lehet tudni, hogy mikor elég az otthoni kezelés, és mikor kell orvoshoz fordulni?

A kásadaganat tünetei és kezelése

30 éves kor felett megnő a kásadaganat kialakulásának esélye
Fotó: Getty

A gyulladt atheroma kezelése – mi történik a rendelőben?

A legjobb, ha a gyulladást követően azonnal felkeresel egy bőrgyógyászt, aki – ha valóban kásadaganatod van – antibiotikumot ír fel, hogy a gyulladás mihamarabb elmúljon. Mellé kaphatsz antibiotikumos gyulladáscsökkentő krémet is, ami szintén gyorsítja a felépülést.

Fontos, hogy tudd, hogy ha fertőzött a kásadaganat, a tokban felgyülemlett kásaszerű mirigyváladéknak ki kell ürülnie. Ez kétféle módon történhet: a kásadaganatot vagy felvágja az orvos, így könnyebben ki tud távozni a váladék, vagy spontán kifakad – ez utóbbi a hosszabb és fájdalmasabb út, de még így sem biztos, hogy megúszod a sebészi beavatkozást! Vagyis, ha gyulladt és gennyes a kásadaganat, feltétlenül mutasd meg orvosnak!

Bár gyulladt állapotban sokszor csak megnyitják, hogy tisztulhasson, azonban bizonyos esetekben, ha az orvos úgy ítéli meg, ki is veszi a tokot. A sebész gyulladt állapotban is eltávolíthatja az atheromát, ilyenkor azonban – az érzéstelenítés ellenére is – fájdalmasabb, mert a tok hozzátapad a gyulladt szövethez. A beavatkozás helyi érzéstelenítéssel történik, és attól függően, hogy mekkora és a tested mely pontján helyezkedik el, egészen rövid idő alatt, akár néhány perc alatt is végeznek a műtéttel. A legjobb azonban, hogy még azelőtt cselekszel, mielőtt begyullad, és még nyugvó állapotban felkeresel egy orvost, és eltávolíttatod! Ha ezt elmulasztod, és a tok bent marad, bármikor újra kialakulhat a gyulladás.

Otthoni, természetes gyógymódok kásadaganatra

Ha valamilyen oknál fogva nem jutsz el orvoshoz, otthon a következőket tedd. Készíts kamillateából főzetet, márts bele egy vattakorongot, és tedd a kásadaganatra. A kamilla mellett a propoliszkivonat is hatásos lehet, ami szintén erős gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású. Vattára csepegtetve tedd a gyulladt, de még ki nem fakadt területre. Belsőleg a tyúkhúrtea segíthet, napjában kétszer fogyasztva.

Ha spontán fakad ki a kásadaganat, nagyon fontos, hogy tisztán tartsd a sebet: attól függően, hogy mennyi genny gyűlt fel a tokban, napokig is tarthat a váladékozás. Akár kifakadás előtt, akár utána a dunsztkötés, vagy más néven párakötés rengeteget javíthat az állapotodon.

Ciszta okozta betegségek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top