Egészség

A petefészekciszta fájdalmas?

Jobb előrelátónak lenni, mint megijedni. Járjunk rendszeresen nőgyógyászati kivizsgálásra, hogy ellenőrzés alatt tartsuk az esetleges petefészekcisztákat is, melyeknek sok fajtája létezik. Most összeszedtük a különböző tüneteket, melyekre jobb odafigyelni és időben kivizsgáltatni.

Mivel a petefészekben előforduló ciszták méretük, összetételük, kialakulásuk szerint is többfajták lehetnek, ne próbáljuk meg a barátnők útmutatásai alapján, otthon felállítani a diagnózist. Helyette inkább forduljunk orvoshoz, hogy ultrahanggal kivizsgálhassa, hogy tényleg nincs-e baj. Az alábbi tünetek jelentkezésekor mindenképpen forduljunk nőgyógyászunkhoz.

A petefészekciszták tünetei

  • Alhasi fájdalom
  • Rendszertelen menstruációs vérzés
  • Fájdalmas, elhúzódó, élénk színű vérzés
  • Gyomorpanaszok
  • Bélműködési panaszok
  • Vizelettartási nehézségek

A fent leírt tünetek persze más elváltozásra is utalhatnak, nem feltétlenül a petefészekciszta jelenlétére utalnak, illetve az is gyakori, hogy semmilyen tünettel nem jár a petefészekciszta.

A petefészekciszta fájdalmas?

A petefészekciszták kialakulása

A leggyakoribb a petefészekciszták közül a tüszőciszta, mely a pubertáskortól a változó korig bármikor kialakulhat. Ennek lényege, hogy a tüsző, a havi ciklus során a peteérést követően, nem reped meg, a petesejt nem lökődik ki, helyette a tüsző tovább növekszik és folyadékkal telt cisztává alakul. Az esetek nagy többségében, ez semmilyen tünettel nem jár és pár menstruációs ciklus alatt magától fel is szívódik.

A probléma akkor van, ha nem tűnik el a petefészekciszta,hanem növekedésnek indul és zavart okoz a petefészek működésében is. Ha a ciszta nem haladja meg az 5 cm átmérőt, elegendő a gyógyszeres kezelés és a kontroll.

Ennél nagyobbra nőtt petefészekciszták estében kerülhet sor műtéti beavatkozásra, hogy a nagy méretűre nőtt petefészekcisztát eltávolítsák. A műtét után sor kerül szövettani vizsgálatra is, s ha rosszindulatú daganatról van szó, eltávolítják az egész petefészket.

PCOS a policisztás petefészek szindróma

A PCOS egy hormonális eredetű betegség, mely sokféle és szerteágazó tünettel jelentkezik, főleg, mert a petefészekciszták kialakulása csak az egyik megjelenési formája ennek a szindrómának. A tünetek között itt is szerepel a rendszertelen menstruációs vérzés, ami gyakran teljesen el is marad, hajhullás, pattanásos bőr, elhízás. A betegség során egy vastag kéreg képződik a petefészkeken, mely meggátolja a tüszőrepedést, így idézve elő a petefészekciszták kialakulását. A betegség jelen ismeretek szerint nem gyógyítható, de tüneteit csökkenteni lehet gyógyszeresen, illetve a megfelelő testsúly elérése is helyrebillentheti a hormonegyensúlyt, ezzel lehetővé téve a teherbeesést.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top