nlc.hu
Nyereményjátékok
Egyszer volt, hol nem volt a tigris…

Egyszer volt, hol nem volt a tigris…

Tigrisnek lenni nehéz.




Ugyan az ember az egyetlen ellensége, vele szemben viszont vesztésre áll.
Bár a tudományos kutatások semmilyen bizonyítékkel nem tudták alátámasztani a tigris egyes testrészeinek jótékony- illetve gyógyhatását, a keleti, főként a hagyományos kínai orvoslás előszeretettel használja fel a tigris minden porcikáját. Így a hiedelem szerint a bőre gyógyír az elmebajra, a húsa malária, a szőre százlábúak ellen. Hascsikarás ellen tigrisgyomrot javasolnak, görcsök ellen tigrisepét, fejfájásra tigrisürüléket. Epilepsziás rohamok ellen tigrisorr és szemgolyó, tüdőbajra tigrishere és bőrbetegségekre tigrisfarok fogyasztása ajánlott. Akaratgyengeség ellen a tigris agyát, lustaság ellen a vérét kell elfogyasztani. Legfontosabb jótékony hatása azonban az őrölt tigriscsontnak van – a reumás betegek a napi ajánlott 3-6 gramm őrleménytől állítólag melegséget éreznek az ízületeikben.
Hogy semmi ne vesszen kárba, a tigrisek testrészeiből készült dísztárgyak, ékszerek, bundájából varrt kabátok, ruhák, táskák és egyéb kiegészítők is nagyon kelendőek. Ehhez még hozzá kell számolni azt is, hogy a múlt században csak egy úri tigrisvadászat alkalmával akár 40 tigrist is lelőhettek puszta kedvtelésből. A tigris élőhelye közelében lakó szegényebb emberek pedig – más bevételük nem lévén – orvvadászattal keresik a kenyerüket.

Tigrisnek lenni nehéz.
A kilenc tigrisalfajból három már kihalt (bali, jávai, kaszpi tigris). Az hat élő alfajból pedig három kritikusan veszélyeztetett (szibériai, szumátrai, dél-kínai tigris), és az indokínai, a maláj és a bengáli tigrisek egyedszáma sem éri el összesen a négyezret.







Tigrisnek lenni nehéz.




Ezért a WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet nagyszabású programokat folytat azokban az országokban, ahol még előfordulnak tigrisek. Oroszországban, a szibériai tigris otthonában például jól felszerelt és kiképzett vadőrcsapatokat állított fel, amelyek csak a 2006-os évben 800 vadorzót fogtak el. Világszerte oktatják a határőröket a tigrisből készült termékek felismerésére a nemzetközi csempészet megakadályozása érdekében.





A WWF olyan megoldást is keres, amely egyszerre nyújt a tigris-élőhelyek közelében lakó emberek számára munkalehetőséget és visszaszorítja az orvvadászatot.


A WWF az élőhelyek megóvása érdekében a helyi hatóságokkal közösen védett területeket és nemzeti parkokat létesített. A tigrisek vadászterülete viszont kiterjedt, így nem lehet a teljes élőhelyüket védelem alá vonni. Ezért különösen fontos arról is gondoskodni, hogy a vadászati és erdészeti gyakorlat tekintettel legyen a tigrisre.

Segíts Te is, hogy tigrisnek lenni ne legyen olyan nehéz. Fogadj örökbe egy tigrist, így járulj hozzá a még élő utolsó tigrisek megmentéséhez.


Játssz velünk nyereményjátékunkon, ha még egy kis segítség el, látogass el honlapunkra!








Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top