nlc.hu
Nyereményjátékok
Védőoltás – nincs esélye a fertőzésnek

Védőoltás – nincs esélye a fertőzésnek

Minden nő ismeri azt a szorongató érzést, amikor észreveszi, hogy itt az ideje a nőgyógyászati rákszűrésnek. A méhnyakrákok 20%-a még a szűrőprogramok mellett sem kerül kimutatásra, így a védőoltással lehetünk csak biztosak abban, hogy elkerüljük a fertőzést.

A szűrés segít a betegség idejében történő felismerésében

A méhnyakrák elleni küzdelem egyik fegyvere a betegség idejében történő felfedezése. Hazánkban a kenetvétellel végzett rendszeres szűrés hozzáférhető, így a korai felfedezés jó lehetőségét jelenti. Bizonyítékhoz juthatunk általa a kóros vagy rákmegelőző elváltozáson átment sejtek jelenlétéről, és néhány esetben hamar el is lehet távolítani a beteg szövetrészt.

Bár a szűrés jó segítség rákhoz vezető elváltozások észleléséhez, a kóros esetek körülbelül 20 százalékát még ezzel sem lehet felfedezni. Az is igaz, hogy a pozitív lelettel való szembesülés minden nő számára megrázó és aggasztó „élmény”, akárcsak az érintett sejteket eltávolító műtéti beavatkozás.

Az igazi megelőzést a védőoltás alkalmazása jelenti

A jó hír az, hogy napjainkban már a daganat kialakulása előtt módunkban áll megállítani a méhnyakrákhoz vezető folyamatot. A védőoltás úgy fejti ki hatását, hogy megakadályozza a humán papillomavírus (HPV) leggyakoribb és legagresszívabb rákkeltő típusai által kiváltott, esetlegesen méhnyakrákot okozó fertőzés kialakulását. A HPV elleni védőoltások a természetes immunitásunkat erősítik. Az oltóanyagok a HPV egyes fehérjerészeit tartalmazzák, nem az egész vírust.

A becslések szerint a hatékony oltás és a rendszeres szűrés együtt 94 százalékkal képes csökkenteni a méhnyakrák kialakulásának kockázatát (ahhoz képest, hogy ha ezek egyike sem történik meg).

A teljes oltási sor három adagból áll a HPV elleni védőoltásoknál, az első és a harmadik adag között fél évnek kell eltelnie. A védőoltások receptkötelesek, a háziorvos, a házi gyermekorvos és a nőgyógyász is beadhatja annak, aki kéri.

Mivel a HPV nem egy „közönséges” vírus, különös veszélyt jelent azzal, hogy képes elrejtőzni az immunrendszerünk elől. Ezért nagyon fontos elérnünk, hogy a védőoltás által keltett immunválasz egyenletesen erős és tartós maradjon, valamint, hogy védelmet biztosítson a leggyakoribb és legagresszívebb rákkeltő vírustípusokkal szemben.

Mi az adjuváns és miért fontos?

Adjuvánsnak nevezzük az immunrendszer serkentésére (pl. a vérben keringő ellenanyagok mennyiségének növelésére, és/vagy a sejtes immunválasz jobb aktiválására) használt vegyületeket, melyek gyakran alkotórészei a vakcináknak. Az adjuvánsok hozzáadása a védőoltásokhoz széles körben elterjedt gyakorlatnak számít. A forgalomban lévő oltások az adjuvánsok tekintetében eltérőek, ezért érdemes a nőgyógyász véleményét kikérni erről. Az adjuváns azért fontos, mert magasabb ellenanyagszintet eredményez, ami biztosítja szervezetünk számára a hosszú távú védettséget.

Kinek javasolt a vakcina?

A rákkeltő HPV-típusokkal való fertőzés esélyének kizárása érdekében az oltást ajánlott már az első szexuális együttlét előtt beadni. Mivel azonban a nők életük bármely szakaszában találkozhatnak a vírussal, szinte minden nő számára előnyös a vakcináció. Célszerű oltani tehát a szexuális életet még nem élő serdülőket éppúgy, mint az aktív szexuális életet élő, természetes fertőzésen már (akár) átesett nőket is. A Magyarországon forgalomban lévő védőoltásokat 9-55 éves korú nőkön vizsgálták.

A védőoltás az eddigi vizsgálatok szerint megvédi a nőket a leggyakoribb rákkeltő HPV-típusok általi fertőzéstől. A védőoltás, amely a HPV 16-os és 18-as onkogén törzsek ellen véd, világszerte a méhnyakrákok több, mint 70%-át előzheti meg. Közel 100%-os védelmet biztosít az ezen kórokozókkal összefüggésbe hozható méhnyak-rendellenességek ellen, a további HPV törzsek által okozott esetleges elváltozások pedig a rendszeres szűréssel idejében felismerhetők, megfelelően kézben tarthatók. A védőoltás minden nőnek ajánlott korosztálytól és HPV státusztól függetlenül, az alkalmazás egyetlen feltétele az egy éven belül készült negatív citológiai (méhnyak szűrési) lelet. Az oltás után a rendszeres szűrést ugyanúgy folytatni kell. A szűrés és a védőoltás együttes alkalmazásával védekezhetünk leghatékonyabban a méhnyakrák ellen.

Ma megvan a lehetőségünk saját jövőnk védelmére azzal, hogy soha nem mulasztjuk el a nőgyógyászati rákszűrést, és megbeszéljük kezelőorvosunkkal a védőoltás előnyeit. Lehet, hogy az életünket mentjük meg vele.

 

Társadalmi célú hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top