nlc.hu
Olimpia 2024
Öt férfi erőszakolt meg egy fiatal lányt Párizsban

Öt férfi erőszakolt meg egy ausztrál turistát, mindössze néhány kilométerre az olimpia központjától

A napokban az egész világot sokkolta a hír, miszerint öt férfi erőszakolt meg egy fiatal turistát Párizsban. A támadás mindössze néhány kilométerre történt az olimpia központjától. Az elmúlt hetekben számos biztonsági kérdés merült fel az ötkarikás játékokkal kapcsolatban.

Június 26-án a nyitó ceremóniával hivatalosan is kezdetét veszi a 2024-es párizsi olimpia. Tony Estanguet, a párizsi szervezőbizottság elnöke a tavalyi évben azt ígérte, hogy a francia főváros az ötkarikás játékok kezdetével „a világ legbiztonságosabb helye” lesz, ennek ellenére mégis úgy tűnik, hogy a francia fővárosban eluralkodott a káosz.

Öt férfi erőszakolt meg egy ausztrál turistát

Megrázó felvételek rögzítették azt a pillanatot, amikor a 25 éves ausztrál nő egy párizsi kebabosnál  keresett menedéket miután öt férfi megtámadta, majd megerőszakolta a Pigalle negyedben. Az előkerült felvételeken látható volt, hogy a fiatal turista a híres Boulevard de Clichy egyik helyi éttermének dolgozóitól próbál segítséget kérni, miközben több vendég is próbálta megnyugatatni a kétségbeesett nőt. Néhány perc után azonban meglepő fordulat vette kezdetét. Az üzletbe belépett az egyik erőszaktevő is, odalépett a nőhöz, megsimogatta, majd ezt követően rendelni szeretett volna az étteremben. A fiatal turista elmondta az egyik vendégnek, hogy a férfi egyike volt azoknak, akik bántalmazták. A vendéget és a férfit végül a személyzetnek kellett szétválasztania egymástól. A történtek után a rendőrség azonnal a helyszínre sietett, hogy kikérdezzék az áldozatot, ezt követően pedig a bichati kórházba szállították őket. Az eset az egész világot sokkolta. 

Vizsgálatot indítottak csoportos nemi erőszak vádjával

A rendőrség szerint a lány nagyon zavarodott volt a történtek után, amelyet a környéken lévő szemtanúk is megerősítettek. A támadás után állítólag az utcán látták bolyongani, kifordított ruhával. A párizsi ügyészek nem kommentálták a videót, azonban megerősítették, hogy bírósági vizsgálatot indítottak csoportos nemi erőszak vádjával. A nő hétfőn tért volna vissza Ausztráliába, azonban az országban maradt, hogy segítsen a nyomozásban. A támadás alig 4 kilométerre történt a Stade de France-tól, amely a pénteken kezdődő olimpia központja lesz. A párizsi rendőrség közölte, hogy a nyomozók „mindent megtesznek annak érdekében, hogy gyorsan azonosítsák és bíróság elé állítsák a tetteseket.”

szexuális erőszak

Öt férfi erőszakolt meg egy ausztrál turistát Párizsban. Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

A sportolókat is értesítették a támadásról

Strath Gordon, az ausztrál olimpiai csapat közügyekért és kommunikációért felelős vezetője szerint azt tanácsolták a sportolóknak, hogy nyilvános helyeken ne viseljenek csapatfelszerelést. Gordon azt is hozzátette, miszerint a versenyzőket nem fenyegették meg a franciaországi landolásuk óta és továbbra is készülnek az ötkarikás játékokra. Gérald Darmanin francia belügyminiszter vasárnap azt mondta, hogy a párizsi olimpián résztvevő izraeli sportolók 24 órás védelmet kapnak. A biztonsági bejelentés azután érkezett, hogy egy szélsőbaloldali francia politikus kijelentette, hogy az izraeli delegációt nem látják szívesen.

Nem ez volt az első eset a közelmúltban

A párizsi rendőrség szeretné elkerülni, hogy a turisták körében elterjedjen az aggodalom és a félelem, hiszen több százezer szurkoló özönlik jelenleg Franciaország fővárosába, azonban a közelmúltban nem ez volt az első eset. Júniusban egy fiatal brit nőt erőszakoltak meg egy zenei fesztiválon, Párizsban. Egy rendőrségi forrás a Daily Mail-nek elmondta, hogy a turistára sírva találták rá mialatt a főváros utcáin bolyongott a korai órákban, közben pedig a fehérneműjét szorongatta. 

Még ugyanebben a hónapban egy 12 éves zsidó kislányt is megerőszakoltak egy elhagyatott hangárban. A lány elmondása szerint három fiatal támadta meg és szexuális aktusra kényszerítették, miközben halálos megfenyegették és antiszemita megjegyzésekkel illeték. 

Az olimpia megrendezésével kapcsolatban számos biztonsági kérdés merült fel

Egy ilyen nagy volumenű esemény megrendezésével kapcsolatban számos biztonsági kérdés is felmerült. Az ötkarikás játékok alatt a biztonsági tisztségviselők számtalan fenyegetéssel találhatják szembe magukat beleértve a terrortámadások, kibertámadásokat és a sztrájkokat – írja a Washington Post

A tisztségviselők azt ígérték, hogy a pénteki megnyitó lesz a játékok történetének legnagyobb eseménye. Az olimpiai biztonsági tervek részeként nagyjából 15 ezer katonát és 35 ezer rendőrt vezényelnek ki a helyszínre. A The Washington Post márciusi jelentése szerint akár 22 ezer magánvállalkozó is dolgozhat a stadionokban és a sportlétesítményekben. 

A napokban egy orosz szakácsot is letartóztattak, akit hírszerzéssel gyanúsítanak

Vasárnap egy orosz szakácsot is letartóztattak, aki már 14 éve él Franciaországban. A szakácsot azzal gyanúsították, hogy egy külföldi hatalommal összeesküvést szőtt és egy nagyszabású, destabilizációs akcióra készült a párizsi olimpia ideje alatt. A jelentések szerint egy olyan dokumentumot találtak nála, amely a KGB örökösének számító FSZB parancsnoksága alatt működő orosz különleges erők elit egységéhez kapcsolódik – írja a Guardian

A férfi ellen bírósági vizsgálat indult „idegen hatalommal való hírszerzési információk megosztásának vádjával, amelynek célja az ellenségeskedés kiprovokálása volt Franciaországban.” A hírek szerint mindez 30 év szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény. Az állítólagos összeesküvésnek vélhetően nem volt köze a terrorizmushoz.

Kiemelt fotó:  Sebastian Kahnert/picture alliance via Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top