Öltözködjünk

Ballonkabát-történet

Október vége van. Lassan elõkerülnek esõkabátjaink. E nélkülözhetetlen ruhadarabnak "nagy történelmi múltja van"; jellegzetes szabású változata a trenchcoat, magyarosan trencskót, mely az elsõ világháború idejébõl származik.




Eredetileg angol katonatisztek esőkabátja volt. Az európai hadseregek tisztjei különböző színekben viselték, a khaki és a fűzöld, illetve földbarna árnyalataiban. Az első trencskó modellt a híres londoni Burberry cég gyártotta. Később a kabát alapanyagául szolgáló, igen jó minőségű, erős szövésű, finoman bordázott szövet nálunk is ismertté vált börberi néven. Az első világháború után a civil lakosság is hordani kezdte ezt a fajta kabátot, amelynek szabása az idők folyamán kisebb-nagyobb változásokon ment át. Hossza és bősége módosult. Idővel a hölgyek körében is kedveltté vált. 






Praktikus és időtálló

E ruhadarab többszöri reneszánsza praktikusságának köszönhető. Mai változata többnyire vízhatlan ballonvászonból vagy selyemballonból készül, dupla mell- és hátrésszel szabva. Öve általában két fémkarikával szabályozható. Nagy zsebek és hátul hosszú, gombolható slicc jellemzi. A hátbőséget középen egy, vagy pedig két, oldalt szimmetrikusan elhelyezett hajtás adja.






Ballonos sztárok

Ballonkabátot egyaránt hord az utca embere és számos ismert világsztár. Ki ne emlékezne Humphrey Bogart jellegzetes figurájára, amint trencskótban, kalapban megjelenik a Casablanca című filmben. Vagy Yves Montand-ra, amint csibészesen fölhajtott gallérú kabátjában a Gamin de Paris-t, azaz a Párizsi csibész című sanzont énekli.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top