Öltözködjünk

Kitört a sárga-láz!

A sárga már rég nem az irigység színe. Frissítsd fel nyári ruhatáradat néhány sárga ruhával és kiegészítővel! De vigyázat, válaszd a hozzád illő árnyalatot!

A sárga az idei nyár egyik slágere. Viselhetjük az egyszerű hétköznapokon és különleges alkalmakkor is. Szinte minden divattervező kollekciójában szerepelnek napszínű modellek. Azonban mielőtt rajtunk is eluralkodik a gyorsan terjedő sárga-láz, ismerjük meg a szín jellemzőit, és gondoljuk végig, hogy adottságainkhoz melyik sárga tónus illik!

Megnézem
Összes kép (1)

Egy kis színelmélet

Az ókori egyiptomiak, kínaiak, görögök és a maja indiánok is hittek a fények és a színek gyógyító erejében. A hiedelem aztán a XIX. században színterápia néven született újjá, napjainkban a modern orvostudomány is egyre többet használja. A szakemberek szerint ha jól választjuk meg környezetünk, ruháink és munkaeszközeink színeit, az segíthet fizikai és mentális problémáinkon. A színekkel való gyógyítás leghíresebb képviselője az angol Theo Gimbel.

A citromsárga kedvezően hat az idegrendszerre, az ítélőképességre, segíti a tárgyilagosságot, fokozza a szellemi aktivitást. Ezért az értelem és a megértés színe. Látványa enyhíti a depressziót. A hasi idegközpontra is hatást gyakorol, ezért segítheti az emésztést. Akinek a citromsárga a kedvenc színe, általában jó beszélőképességgel rendelkezik, és vezető egyéniség. A narancsszín a mellékvesére hat, ezáltal emeli a fizikai energiát, növeli az étvágyat, sőt a szexuális vágyat is. Erőt áraszt, örömöt, melegséget sugall. A narancskedvelők életvidám, jókedvű emberek, telve szeretettel, gyengédséggel és kíváncsisággal.

Élénk és pasztellváltozatok

A kifutókon a sárga összes árnyalata végigvonul. A divattervezők idei kedvencei között egyaránt szerepelnek feltűnő, élénk, ragyogó tónusok, illetve visszafogott, finom pasztellek. A citrusgyümölcsök színei a grépfrúttól a citromon át a narancsig, a banánsárga, az aranyeső és a napraforgó árnyalata, a mustársárga, az okker, a búzaszín és a vaníliasárga is megtalálható a palettán.

A Versace divatház most is a szuperszexis stílust képviseli. Ennek megfelelően az alakot kiemelő ruhái feltűnő aranysárgában, citrom- és narancsszínben tündökölnek. A Donatella által tervezett görögös hatású, redőzött fazonú, mély dekoltázsú estélyik a hódító nőiességet hangsúlyozzák.

Versace
Versace
Versace
Versace

 

Versace
Versace

A Blumarine-modelleket ragyogó, már-már világító és halványsárga árnyalatok jellemzik. A falatnyi sortok és a csipkés selyemruhák zöldcitrom-, napsárga és narancsszínben pompáznak.
A Gucci ruhákon fehér vagy fekete alapon jelennek meg az óriási sárga virágok és nagy minták. Valentino modelljeire mindig is a klasszikus elegancia volt jellemző. Vállpánt nélküli nyári ruhái idén pasztellsárga és cukorkaszínekben készültek. A híres tervezők most is hatással voltak a konfekciót gyártó divatcégekre, amelyeknek kínálatában szintén sok sárga csodát találunk.

Marks&Spencer
Marks & Spencer

Kinek melyik árnyalat áll jól?

A trendek gondolkodás nélküli követése veszélyes, hiszen nem könnyű a bőrünknek, hajszínünknek megfelelő színeket kiválasztani. A sárga esetében sem mindegy, mely árnyalat mellett döntünk. Érdemes megismerni a színtípusokra vonatkozó szabályokat, hogy biztosan a bőr- és hajszínünkhöz illő ruhákat válasszunk.

A tavasz és az ősz színtípusúak arcbőre meleg tónusú, elefántcsontszínű, bézs vagy sárgás, esetleg kissé vöröses, de lehet áttetsző is, olykor vöröses szeplőkkel.
A tavasz típusúak haja a világosszőkétől a világosbarnáig terjed, meleg, aranyló tónusú, esetleg kissé vöröses.
Az ősz típusba tartozók haja is meleg árnyalatú, lehet aranybarna, gesztenyeszínű, sötétbarna vagy rézvörös.
Szemük barna, zöld, szürke, borostyánszín vagy kék, a tavasz típusúaknak jellemzően világosabb.
Számukra a világos, üde, meleg és telt sárgák ajánlottak: az élénk narancsszín, a ragyogó aranysárga, a mustárszín, az okker, a napsárga, a kukoricasárga, a kanárisárga és a barackszín. Ezektől hat üdének, fiatalosnak az arcuk. Főleg a felsőrész árnyalata fontos, hiszen annak színe tükröződik vissza leginkább a bőrünkön.

A nyár színtípusúak arcbőre hideg árnyalatú, világos, enyhén rózsaszínes tónusú. Az arcon előfordulhatnak barnásszürke szeplők. Hajuk színe a világosszőkétől a sötétbarnáig terjed, és rendszerint hamvas árnyalatú. Szemük lehet kék, zöld, szürke vagy világosabb barna, borostyánszínű.
Számukra a finom pasztelltónusok előnyösek, a sárga világos és hidegebb változatai: a vaníliasárga, a halvány citromsárga, a búzaszín, a sárgásbézs és a világos, kissé zöldes grépfrútszín. Ezek az árnyalatok frissé varázsolják az arcbőrt. Kerülniük kell viszont a rikító és a meleg sárgákat, mert azok sápadtnak mutatják bőrüket, ezért mélyebbnek tűnnek a ráncok, feltűnőbbek a bőrhibák.

Quelle
Quelle

A tél színtípusúakat erős színkontrasztok jellemzik. Hajuk sötétbarna vagy fekete. Bőrük hideg árnyalatú, világos, vagy pedig kreol. Szemük lehet egészen sötét vagy világosabb barna, kék, zöld, szürke.
Számukra a sárga tiszta, élénk, illetve hidegebb árnyalatai az ideálisak: a világító citromsárga, az erős narancsszín, a zöldcitromárnyalat, a vaníliasárga és a kissé zöldes grépfrútszín. A mediterrán típusúaknak jól áll a rikító sárga és a kanárisárga is.

Marks&Spencer
Marks & Spencer

Tuti színtársítás

Akár hétköznapi, akár alkalmi öltözékről van szó, a sárga ruhákhoz választhatunk rokon árnyalatú, kicsit világosabb darabokat. Harmonikus az okkersárga-mustársárga, a narancsszín-napsárga és a vaníliasárga-fehér páros.
Ennek az ellenkezője is jó választás lehet: a citrom- vagy narancssárga feketével, sötétkékkel, a napsárga és a narancs melegbarnával vagy khakivel.
Extravagáns a narancssárga-ibolyalila és a kanárisárga-türkiz párosítás. Estélyi ruháknál a sárga árnyalatokat arannyal vagy ezüsttel is kombinálhatjuk.

H&M
Quelle
Quelle

 

Fórumajánló:
Divat 2008 »
Divattervezés »
Sápadt arc a divat! »
Még több divat:
Trendi alapdarabok a nyaraláshoz »
Nyári színkavalkád – szabályokkal »
Bikiniláz »
Ajánló:
Divat.lap.hu »
Nyár.lap.hu »
Stylist.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top