Öltözködjünk

Yves Saint-Lauren hagyatéka – Az évszázad árverése

Máris ezzel a jelzővel illetik azt az aukciót, amelyet sokáig emlegetni fognak a művészetek és a divat kedvelői. Február 23 és 25. között elárverezik a tavaly elhunyt divattervező, Yves Saint-Lauren teljes hagyatékát. Az aukciót a világhírű tervező volt élettársa, Pierre Bergé kezdeményezte.

Jóllehet az árverést szeptemberre hirdették meg, a nemzetközi gazdasági válság miatt csúsztatták az időpontot. A becslések szerint az árverés körülbelül 500 millió eurót hozhat a Christie’s aukciós ház konyhájára. Összesen 700 különböző tárgyat katalogizáltak, köztük reneszánsz kézműves termékeket, a 20. század elejéről származó bútorokat, és kifejezetten Saint-Lauren számára készült dekorációkat is.

Ezen kívül kalapács alá kerülnek ókori római és kínai tárgyak, műemlékek, és Frans Hals, Jean-Auguste-Dominique Ingres vagy Théodore Géricault olajfestményei, Henri Matisse munkái, Paul Cézanne akvarelljei. A legnagyobb értékűre – 30-40 millió euróra – egy 1914-ből származó Picasso-képet becsülnek. Az árverés bevételét divattal és AIDS-kutatással foglalkozó alapítványoknak utalják, mondta Bergé, aki semmit nem akar megtartani élettársa holmijai közül. „Yves Saint-Lauren halott, a gyűjtemény semmit sem jelent többé” – mondta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top