Öltözködjünk

A vágyak tárgyai – 20 táska az új szezonból

Feneketlen vagy kézbe való? Szegecses vagy cipzáros? Szövött vagy steppelt? Esetleg az összes egyszerre? A végtelennek tűnő trendek közti eligazodásban Fehér József táskatervező volt a segítségünkre.
A vágyak tárgyai - 20 táska az új szezonból

5 tuti cipőtrend tavaszra »

Nagy méret, egyszerű forma


A tavaszi–nyári táskatrendben uralkodóak a nagyméretű darabok, „a trendek egyre inkább a lehetetlen méretek felé tartanak”. Már-már gigaméretű feneketlenek tűntek fel például a Hermès 2010-es tavaszi vagy Louis Vuitton 2010-es előőszi kollekciójában. A nagy méret mellé nagyon gyakran egyszerű forma társul.

Nézd meg nagyban is a táskákat! Katt a képre!
Nézd meg nagyban is a táskákat! Katt a képre!

Párizsi sikk

Mind a kézi-, mind a válltáskák hódítanak, de divatban maradnak a kézitáskák (clutch) is. A párizsi divatházak inkább az elegánsabb, nőiesebb, finomabb vonalat éltetik. Ezekre a steppelés, a klasszikus láncos vállpánt, a finom csatok jellemzőek.

További sikkes táskákért katt a képre!
Még több sikkes táskáért katt a képre!

Extrém részletek

Londonban viszont folytatódik az extrém irányzatok trendje, és a túlzások állnak a középpontban. A tervezők annyit használnak fel szegecsből, cipzárból vagy csatokból, hogy lassan hiánycikknek nyilvánítják ezeket.

Több extrém táskáért katt a képre!
Több extrém táskáért katt a képre!

Hűvös színek

A tavasz és a nyár meghatározó színei a fehér, a szürke, a bézs, a kék, a hidegérzetű színek lágyabb, melegebb árnyalata. A nagy divatházak természetesen megtartják a rájuk jellemző mintákat, mint például a Burberry a kockásat vagy a Louis Vuitton a monogramosat.

Még több hűvös színekben pompázó táskát találsz képgalériánkban. Katt a képre!
Még több hűvös színekben pompázó táskát találsz képgalériánkban.
Katt a képre!

Szőve-fonva

Fehér József szerint egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a szövött táskák. „Ezen belül is a legelterjedtebb az egyik legegyszerűbb szövésfajta, a vászonkötés, amelyet például a Bottega Veneta, a Guess és a Sisley is használ. Áruk miatt ritkák, éppen ezért különlegesek és a tehetősebbek között keresettebbek a különleges fonott minták, mint például a sávolyminta. A FEHER-nél megmaradnak az egyenes vonalak, a finom kidolgozás, a csomók és a szövött textúrák.”

Még több szövött táskáért katt a képre!
Még több szövött táskáért katt a képre!

 

Fehér József, a FEHER táskák tervezője és a cég alapítója a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett, de nemzetközi képzéseken is gyarapította tudását, többek között Bécsben és Brüsszelben. Saját cége megalapítása előtt több hazai tervezővel dolgozott együtt, köztük Zoób Katival. A FEHER táskák készítése során egyszerre többféle anyagot használ, elsősorban bőrt és textilt. Fontos számára a környezettudatos anyaghasználat, ezért az ékszer- és lakberendezési kollekcióhoz újrahasznosított anyagokat használt fel.
Fehér József
Fehér József

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top