Öltözködjünk

Dán ékszerkiállítás az Iparművészeti Múzeumban

A dán ékszerművészet történetébe vezeti be az érdeklődőket a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) programjaként szombaton nyílt Ékszerdoboz Dániából - kortárs dán ékszerkiállítás című kiállítás az Iparművészeti Múzeumban Budapesten.

Az április 11-ig látogatható tárlat célja, hogy szerte a világban megismertesse a dán ékszerművészetet. A Dán Művészeti Alapítvány gyűjteményét bemutató esemény a Dán Iparművészeti Múzeum közreműködésével látható a magyar fővárosban – közölte az intézmény az MTI-vel. A kiállítást Per Stig Moller dán kulturális miniszter nyitja meg.

A dán ékszer- és formatervezés a 20. század elején indult dinamikus fejlődésnek Koppenhágában. Az art nouveau lendületes indulása megalapozta az ékszerek társadalmi rangját, jelezte viselőjük státuszát. A főként ezüstből és féldrágakőből készült ékszerekre nagy hatással volt a japonizmus és a természeti formák. A virágok, rovarok gyakran nagyméretű brossok, csatok és hajdíszek formájában keltek életre. Ebből az időszakból Georg Jensen munkái váltak ismertté világszerte, és ez megteremtette a kiemelt helyet a dán iparművészet számára.

A 20. század közepén az ezüstékszer lett a dán dizájn egyik legerősebb kifejező eleme. A következő évtizedekben egyre nagyobb hangsúlyt kaptak az egyedi, kisszériás darabok. A műhelyeket felváltották a galériák, ahol más műfajokkal együtt állították ki az ékszereket. Az első kifejezetten ékszergaléria 1978-ban alakult: két fiatal ötvös, Jan Lohmann és Pede Musse alakította át a műhelyét bemutatóteremmé, amelyet Kortárs Ezüst és Arany Galériának neveztek el, ezt később Gallery Metal-ra rövidítettek.

Pemille Mouritzen: Den arabiske have - paradisring pa jord
Pemille Mouritzen: Den arabiske have – paradisring pa jord

A hetveneses években a művészek alternatív anyagokkal kezdtek kísérletezni, például titániummal, PVC-vel, műanyagokkal, gumival, acéllal, alumíniummal. Ez utóbbi a nyolcvanas években vált jellemzővé Anette Kraen munkáiban. Mikala Naur 1983-ban nyitotta meg Arany és Gumi nevű stúdióját, és a nevéhez fűződik a ready made-ek konceptuális használata is.

A kiállításon kívül a látogatók vasárnap megtekinthetik a Kreatimm elnevezésű iparművészeti vásárt, amelynek középpontjában ezúttal az ékszerek állnak majd. A vásár ideje alatt az érdeklődők a Családi Gömb elnevezésű, ingyenes családi vasárnapi programsorozat első rendezvényén is részt vehetnek.

További információért katt ide! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top