Öltözködjünk

Divat férfinak öltözni

Nadrág, ing, zakó, nyakkendő. Darabok egy trendkövető mai nő ruhatárából. Óriási változás ahhoz képest, hogy alig több, mint száz éve egy nő csak szoknyában volt elképzelhető. Megmutatjuk, hogyan hordd a férfias darabokat.

Hosszú éveken keresztül a nők fűzők és abroncsok közé voltak kényszerítve, aztán a fűzőket ingre, az abroncsokat pedig nadrágokra cserélték. Az első felháborodás után a férfias darabok a nők ruhatárában elfogadottakká váltak. Az eredetileg pasiknak szánt fazonok nőiesebb külsőt kaptak, finomodtak a vonalak és az alapanyagok, a masnik és a pöttyök jól megfértek a halszálkás nadrágokkal.

A történelem során hol több, hol pedig kevesebb férfias ruhát csempésztünk be a ruhatárunkba, attól függően, hogy a történelem vagy a divatdiktátorok milyen hatással voltak a gardróbunkra.

Ralph Lauren
Ralph Lauren
Jean Paul Gaultier
Jean Paul Gaultier


Chanel, a megmentő

A párizsi divatért rajongó nők a ’20-as években például a „garçonne”-stílus szerint öltöztek.
Akkoriban próbáltak arra törekedni – Coco Chanellel az élen –, hogy a két nem ruházata valamelyest közelítsen egymáshoz. Az új stílus lelkes követői volt még Jean Patou, Hermes és Schiaparelli is.

A második világháború után újra a nőies formák jöttek divatba; az ’50-es években hódított a New Look, a vékony derék és széles csípő divatja, amely Christian Dior nevéhez fűződik. A maszkulin divat a ’60-as években polgárpukkasztásnak számított, és ezek után tíz évet kellett várni arra, hogy ismét szabadon hordhassunk nyakkendőt és öltönyt. A nagy visszatérést Diane Keaton és Ralph Lauren kettőse hozta meg az Annie Hall című filmben. Az amerikai tervező jól eltalált szettjeinek köszönhetően a mellény-ing-nyakkendő trió azóta divatos viseletnek számít.

Diane Keaton és Woody Allen az Annie Hall című filmben (1977)
Diane Keaton és Woody Allen az Annie Hall című filmben (1977)

Napjainkban a maszkulin stílus sokkal megengedőbb, mint valaha. A ruhák egy részét nemes egyszerűséggel csak át kell emelni a férfiak ruhatárából. Jöhetnek az öltönyhöz tervezett mellények, szűkített szabású ingek, sőt akár a pólók is. Arra viszont érdemes figyelni, hogy ez a stílus nem mindegyik testalkathoz passzol. Duci csajoknak például előnytelen, de nagy mell és széles csípő mellé sem passzol. Nincs mit szépíteni, a maszkulin stílust a vékony, filigrán lányoknak találták ki, és nincs az a trükk vagy szabásvonal, amely megváltoztatná ezt az állítást.

D Squared
D Squared
Sonia Rykiel
Sonia Rykiel

Ruhamustra a férfiosztályon

Először is érdemes tisztázni, hogy a nők és a férfiak ruhái között számos különbség van, amelyeket kár lenne megbolygatni, vannak ugyan olyan darabok, amelyek büszkén viselhetik az uniszex jelzőt – ezekről fentebb szóltunk –, de kár lenne csak a férfiosztályon garázdálkodni. A legtöbb, férfiaknak szánt fazonból ugyanis hiányzik számos olyan női szabásvonal, például a mellszűkítés, amitől az egyes darabok előnyösek lesznek. Ugyanilyen sarkalatos pont a nadrágok esetében a fenékrész szabása, ezért hiába csábító a pasik farmerét lenyúlni, nem lesz előnyös. Az úgynevezett boyfriend jeansek nem férfi-, hanem férfias szabású, de kizárólag nőknek készült farmerek.

Kötelező maszkulin darabok

A férfias stílus követőinek mindenképpen szükségül lesz egy boyfriend jeansre, amelyet lehetőleg szűkebb szabású felsőrésszel érdemes hordani, ami pedig különösen jól mutat vele, az egy egyszerű vonalvezetésű zakó.

Divat férfinak öltözni

Nem árt beszerezni egy bő szabású inget, amely a ruha funkcióját tölti be, ehhez harisnyát vagy cicanadrágot kell húzni, és kötelező hozzá egy teljesen lapos sarkú, fűzős bőrcipő. Aki szeretné, az kombinálhatja a military stílusú kabáttal.

Divat férfinak öltözni

Ami pedig a kiegészítőket illeti, egy valamirevaló maszkulin rajongónak van egy hatalmas, de letisztult bőrtáskája, egy mutatós órája és a ’20-as éveket idéző kalapja.

Divat férfinak öltözni

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top