Öltözködjünk

Zakókisokos, avagy tisztába tesszük a gombokat és a fazonokat

A zakó a legtöbb nő életében sarkalatos pont. Sokan nem tudják, hogy milyen fazon áll jól nekik, és éveken keresztül hordanak előnytelen darabokat. Segítünk eligazodni a zakók szövevényes és bonyolult világában.

Először valamikor az érettségi tájékán erőltetnek ránk blézert vagy zakót, amelyben aztán rendre végtelenül feszélyezetten érezzük magunkat, az egész inkább hasonlít egy túlméretezett kényszerzubbonyra, mintsem elegáns ruhadarabra. Aztán a zakók a legtöbbünk életében itt-ott visszatérnek, de a testalkatunkhoz megfelelő fazont csak a legritkább esetekben sikerül eltalálni. A csíkos/kockás útmutató után most lerántjuk a leplet a zakókról és a blézerekről.

Egygombos fazonok

Az elmúlt néhány szezonban az egygombos zakók számítottak a legnépszerűbb daraboknak, számos előnyük közül a legnagyobb, hogy szinte minden testalkathoz jól állnak. Hordhatják alacsonyak, magasak, soványak és ducik, sőt 165 centi alatt ez a legideálisabb viselet, ugyanis minél több gomb van egy zakón, annál jobban összenyomja az alakot. Ha valakin van súlyfelesleg, és egygombos zakóban gondolkodik, az mindenképpen szűkített fazont válasszon, a derék- és mellszűkítés ugyanis formázza a felsőtestet, a szűkítés nélkül darabok pedig optikailag még plusz három-négy kilót jelentenek.

Mango
Mango
H&M
H&M


Kétgombos fazonok

Az előzőhöz annyiban hasonlít, hogy a legtöbb testalkat ezt a fazont is probléma nélkül hordhatja, viszont telt csajoknak szigorúan tilos mindkét gombot begombolni, igazából az a legjobb, ha egyiket sem gombolják be.

Armani Jeans
Armani Jeans

Többgombos fazonok

Alacsony és duci csajok elől elzárnánk a többgombos zakókat. Egyrészt kövérít, másrészt pedig összenyomja a felsőtestet, hatásában az egész olyan lesz, mintha zsugorfóliába préseltük volna magunkat. Ezeket a fazonokat csak 170 centi felett ajánljuk, szerencsére a napjainkban fellelhető zakók legkisebb része tartozik ebbe a csoportba. Magas csajok lehetőség szerint úgy hordják, hogy legalább egy gombot ne gomboljanak be.

Moschino
Moschino
Moschino
Moschino

Rövid zakók

Ha lenne szigorú zakószabályzat, akkor a rövid fazonokat két nagy csoportba sorolnánk: a csípőig érő és a mell alatt elvágott darabokra. A csípőig érő zakókat a körték és a ducik kivételével mindenki hordhatja. Azért arra érdemes figyelni, hogy ezek a fazonok kiemelik a csípőt, valamint a feneket.

A másik kategóriába tartozó, mell alatt elvágott zakók telt csajoknál abszolút tiltólistásak, ugyanis hiába találnak megfelelő méretet, az összhatás olyan lesz, mintha cipőkanállal préselték volna bele magukat a zakóba. Ezek a fazonok kis mellű csajoknak állnak a legjobban, testmagasságtól függetlenül, nagy mell mellé nem ajánljuk, mert legalább két méretet dob az egyébként is dús kebleken.

H&M
H&M
Givenchy
Givenchy

Kétsoros gombolású zakók

Az elmúlt években a divatipar újra felfedezte a kétsoros gombolású zakókat, így aztán hordja őket boldog-boldogtalan attól függetlenül, hogy az adott fazon illik-e a testalkatához, vagy sem. Az eredmény pedig egy csomó bohócruhában flangáló, magát divatosnak gondoló nő, akiknek a nagy része pont úgy néz ki, mint Ernőke az 1. G-ből. Ezeket a darabokat csak magasak hordják, és 38-as méret felett nem érdemes próbálkozni vele, ugyanis még a legtökéletesebb testalkaton is csak hellyel-közzel áll jól. Kötelező hozzá egy testhez simuló póló és egy szűk nadrág, bő inggel és A vonalú szoknyával két év letöltendő jár érte.

H&M
H&M

Különleges zakók

A különleges szabású zakóknál (military, hatalmas válltömés, buggyos ujj) arra kell figyelni, hogy szinte kivétel nélkül mindegyik fazon optikailag felpakol az emberre néhány keresetlen kilót. A válltömés a vállakat, a melldíszítés a melleket fogja kiemelni, a fodros zsebek pedig a csípőt, ezért mindenképpen érdemes végiggondolni, hogy előnyös lesz-e, ha az adott testrészekre kerül a hangsúly. Aki nem akar hibázni, az letisztult szűkített zakót választ magának, amely követi test vonalát, és nem hívja fel a figyelmet az apróbb hibákra.

Gabadine
Gabadine
Mango
Mango

 

H&M
H&M

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top