Öltözködjünk

Ruhát fenyőből és algából – 6 természetes textília

Az öko-sikk jegyében egyre több természetes anyag felhasználásával készült textília jelenik meg a piacon. Ismerkedjünk meg most ezek közül a legígéretesebbekkel!
Ruhát fenyőből és algából, 6 természetes textília
Natúrtippek: Neked is lehet ökokonyhád

Crailar

A crailar szálait természetes háncsrostokból – például kenderből és lenből – sodorják. Az anyag hasonlóképp viselkedik, mint a pamut, a szakítószilárdsága viszont nagyobb, az előállítása pedig környezetkímélőbb. Nevét egy kanadai városról, Craikről kapta.

Lenpur

A lenpur fehér fenyőből nyert cellulózból készül, tapintásra leginkább a kasmírhoz hasonlít. Rugalmas, nagy nedvszívó képességű és kiválóan semlegesíti a szagokat. Alsóneműk, harisnyák és zoknik, farmernadrágok és lakástextíliák gyártásához használják.

Ruhát fenyőből és algából – 6 természetes textíliaPiña

Az erős, rugalmas, ugyanakkor selymes tapintású textília alapanyaga az ananászlevél. A piña ideális ruházati termékek és lakástextilek készítéséhez. Rendkívül strapabíró és könnyen tisztítható.

Ruhát fenyőből és algából – 6 természetes textíliaS. Cafe

A tajvani Singtex Industrial fejlesztése az S. Cafe, azaz a kávézaccból készült textília. Az anyag nem csupán környezetbarát, de semlegesíti a szagokat, megszűri az UV sugarakat és rendkívül gyorsan szárad. Egyelőre főleg pólókat gyártanak belőle.

Ruhát fenyőből és algából – 6 természetes textíliaSeaCell

A Seacell alapanyagai a cellulóz és a tengeri alga. A textíliával való érintkezés stresszoldó és méregtelenítő hatású. Felhasználásával ágyneműt, fehérneműt és sportruhákat készítenek.

Tencel C
Ruhát fenyőből és algából – 6 természetes textília
A kagylóhéjakból származó kitozán és a cellulóz alapú Tencel ötvözetéből álló textil jótékony hatással van bőrre: hidratálja, megújítja a sejtjeit és megóvja a ráncosodástól. Az anyagból lakástextilt, ágyneműt és szabadidőruhákat készítenek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top