Öltözködjünk

Letagadják méretüket az egyre nagyobb lábon élő nők

Eddig azt tartották illetlenségnek, ha egy nőtől a korát vagy a súlyát kérdezték. Manapság már a lábbeli számozása is sokaknak ciki. A nők ugyanis egyre nagyobb lábon járnak. Szó szerint.

Sok nőnek ciki a cipőméreteTe is emlékszel Eddie Murphyre a Bumerángban, amikor szerelmeskedés után felhúzta a takarót a mellette fekvő csaj lábáról, hogy megállapítsa, rendben van-e az aktuális nő lábfeje?

Nos, úgy tűnik, a dolog jelentősége egy cseppet sem halványult el. Egy angliai kutatás szerint ráadásul a nők egyre érzékenyebbek a lábméretükre. Ami nem véletlen, mert a felmérés szerint egyre nagyobb a nők lába, ami a közmegítélés szerint már férfias. A nők fele állítólag ezért már nem is vallja be az igazat, ha a lábméretével kapcsolatban kérdezik.

A brit tanulmányból az is kiderült, hogy az elmúlt húsz évben átlagosan másfél cipőmérettel nőtt a nők lábfeje. 1990-ben még 37,5-es, 2011-ben pedig már 39-es az átlagos női lábbeliméret. Az igazán nagy, 42-43-as lábon élő nők 82 százaléka számára pedig különösen fájó pont a kérdés. Ráadásul széltében még többet nőttek az idők során a női lábfejek, mint hosszában, amit a szakértők az átlagos testsúly- és magasság növekedésére vezetnek vissza.

A nagy lábon élő nők számára a cipővásárlás a legkellemetlenebb: kétharmaduk utál segítséget kérni a boltokban, egyharmaduk pedig kényelmetlenül érzi magát, ha mások előtt le kell venni a cipőjét. Pedig nem egy híresség, többek között Nicole Kidman, Michelle Obama és Kate Winslet is meglehetősen nagy,  43-as méretet hord.

Nicole Kidman
Nicole Kidman
Michelle Obama
Michelle Obama
Kate Winsliet
Kate Winslet

A nagy lábú csajok azért is feleslegesen aggódnak, mert nemcsak a női, de a férfiméretek is folyamatosan növekednek: a pasik között is egyre többen vannak azok, akik 45-ös méretű, vagy még nagyobb cipőket vásárolnak. Egy ekkora talp mellett pedig még kecsesnek is tűnhet a 42-es női lábfej.

A tendencia a cipőgyártókat is folyamatosan kihívások elé állítja, hiszen a divatos fazonok, a tűsarkúk készítésénél figyelembe kell venni, hogy a lábbelik sokkal nagyobb terhelésnek vannak kitéve. Szerencsére az idővel nemcsak a nők lábmérete nő, de a technika is fejlődik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top