Öltözködjünk

Áll a bál a bilincses sportcipő körül

Bár viccesnek szánták, felháborodást okozott a különös cipődizájn.

Az Adidas pár napja Facebook-oldalán tette közzé az első fotót az augusztusban boltokba kerülő, Jeremy Scott által tervezett sportcipő-modelljéről. A lábbeli egy-egy műanyag – tépőzáras – bilincs segítségével rögzíthető a bokához. Az ismertető szerint a kreáció akarja kifejezni, hogy viselője annyira imádja majd, hogy magához akarja láncolni. Az eredetinek szánt ötlet azonban igencsak botrányosan sült el. 

Áll a bál a bilincses sportcipő körül

 

A kép megjelenését követően azonnal özönleni kezdtek a felháborodott hozzászólások, miszerint a dizájn a rabszolgák által viselt lábbilincsekre emlékeztet, ily módon pedig sértő, különösképp az afroamerikaiakra nézve. Az egyik kommentelő szerint ezzel az erővel akár horogkeresztet is tehettek volna a cipőre, csak akkor nem a színes bőrűeket, hanem a zsidókat bántották volna meg. Bár a felháborodott vélemények vannak döntő többségben, akadnak olyanok is, akik szerint a zúgolódók túlreagálják a témát.

A botrányra reagálva az Adidas sajtóosztálya a következő közleményt juttatta el a Huffington Post című lapnak: „A JS Roundhouse Mid dizájnja nem más, mint a tervező, Jeremy Scott különleges és figyelemfelkeltő megnyilvánulása a divatban, a rabszolgasághoz semmi köze. Jeremy Scott könnyed és mókás stílusáról híres, ezt bizonyították korábbi kreációi is, melyeket az Adidas Originals számára készített, például a pandafejes vagy a Mickey egeres dizájn. Minden olyan feltételezés, miszerint a cipőnek köze lenne a rabszolgasághoz, valótlan.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top