Öltözködjünk

Túl sok a hulladék az új ruhákon

Ha levagdostuk az új ruháról az összes idegesítő címkét, nem lyukadt ki közben, és esetleg még pótgombot is találtunk, örülhetünk. Már csak a mosási útmutatót kell kívülről megtanulni…

Címkeregény

Túl sok a hulladék az új ruhákon Miután hazajött velünk az újonnan vásárolt holmi, elő az ollót, és kezdhetjük megszabadítani a címkéktől. Mindenekelőtt attól a kisregényre való cetlikötegtől, amit általában a ruha oldalába vagy a márkacímke alá varrnak. Persze a mosási, vasalási útmutató is ezen van feltüntetve, mégsem maradhat, hiszen egyrészt csúnya, másrészt viselés közben is zavar.

A gyártók „remek” szokása, hogy a címkéket nem külön varrják rá a ruhadarabokra, hanem ugyanazzal az öltéssorral rögzítik, ami a ruha oldalát is tartja. Ilyenkor két legkevésbé sem vonzó választásunk marad: vagy megbontjuk az öltést, kockáztatva, hogy visszaszalad a szál, és egy lyuk keletkezik a vadiúj szerzeményünkön, vagy benn hagyjuk az öltéssor alá eső címkemaradványt, ami viszont jó eséllyel szúrni és csiklandozni fog. Valamit valamiért.

Szerencsénk van, ha a márkát és a méretet jelző hátsó címke nem túl nagy, nem szúr, nem üt át az anyagon és az oldalait úgy varrták le, hogy ki sem fordul a holmi nyakán. Mivel azonban ritkán ér ilyen szerencse, ezért jöhet a kisolló, és kezdhetjük felfejteni az apró, de annál makacsabb öltéseket, amelyekkel a címke a ruhánkba kapaszkodik. Mindezt persze a sikítófrász peremén, hogy ki ne szakítsuk a ruhát, még mielőtt legalább egyszer a próbafülkén kívül is felvettük volna…

Akasztók

Túl sok a hulladék az új ruhákon

A kabátok, zakók nyakrészében akasztót találni már-már ritkaság – fémláncos változatban pláne –, viszont a topok hónaljrészénél, vagy a szoknyák, nadrágok derekában annál inkább ott figyelnek a vékony selyemszalagból készült akasztók, melyek elvileg arra hivatottak, hogy a vállfán tartsák a ruhadarabot. Ez a megoldás az üzletben még valóban praktikus, hiszen megakadályozza, hogy a cuccok lecsússzanak a vállfáról. Azonban ha nem csak vállfán lógatni, de hordani is akarjuk az adott darabot, jobb, ha az akasztóit nem tartjuk meg, ugyanis szinte biztosra vehető, hogy kifordulnak és a selyemszalag a hónunk alatt a legkevésbé sem sikkes látvány.

Pótolhatatlanok

Mire eddig eljutottunk, már van egy rakás hulladékunk, plusz némi hiányérzetünk. Ugyanis ha például gombos holmit vettünk, teljes joggal keressük a hozzá járó pótgombot – az esetek többségében hiába. Az még csak hagyján, ha egyszerű, könnyen pótolható gombok vannak a ruhán, de ha szokatlan formájú, színű vagy mintájú a gomb, igenis illene pótgombot kapnunk hozzá. Ugyanez vonatkozik a különféle szegecsekre, kövecskékre, flitterekre és egyéb hasonló díszekre, melyek szintén előszeretettel potyognak le a ruhákról, és igencsak gondban lehetünk, ha nincs mivel pótolni.

Ezek után már igazán merész elvárásnak tűnhet, ha még tartalék cérnát is szeretnénk, pedig ha a cucc különleges színű, akkor bizony jól jönne hozzá a színben passzoló cérna. Például arra az esetre, ha be kellene foltoznunk a címkék eltávolítása után keletkezett szakadást…


ADVENT A NŐK LAPJA CAFÉN!

Hangolódj rá a karácsonyra a Nők Lapja Café adventi különszámával! Tesztekkel, receptekkel, programajánlatokkal és ajándéktippekkel várunk. És persze minden napra jut valami meglepetés is!

Túl sok a hulladék az új ruhákon

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top