Öltözködjünk

10 tanács: így válassz plus size esküvői ruhát

A stílusnak nincs mérete. Ez alapigazság az esküvői ruha kiválasztásakor is: nem a ruhaméretedtől függ, hogy királylány vagy az esküvődön. Tanácsainkkal reméljük, hogy segítünk a tökéletes plus size esküvői ruha kiválasztásában.

Nem könnyű a feladat, ha plus size a menyasszony. Bár személy szerint nem is szeretem ezt a kifejezést, mivel a világ nagy része szerintem plus size, ha azt nézzük, hogy pont egy esküvői ruhaszalonban 38-as ruhánál már plus size méretet emlegetnek. Mindenesetre ha már ennél a 38-asnál nagyobb a méreted, akkor nehezebb dolgod van az menyasszonyi ruhával, ha pedig teltek az idomok, akkor még az sem mindegy, milyen szabású, anyagú ruhát veszel fel a nagy napon.

Én is plus size-nak számítottam, amikor férjhez mentem, végül három ruhaszalonban átélt kudarc után inkább felkerestem egy varrónőt, és együtt találtuk ki vele, milyen a nekem való esküvői ruha. Ha akkor ezt a tíz tippet ismerem, egész máshogy kezdtem volna bele a tökéletes ruha keresésébe. Az az egy biztos, hogy minden méretű menyasszony megérdemli, hogy ő legyen a legszebb az esküvője napján.

1. Készíts menyasszonyiruha-tervet

Vannak olyan menyasszonyok, akiknek nem igazán központi kérdés maga az esküvői ruha, sokkal inkább érdekli őket minden egyéb dekoráció, vendégek, zene, ételek megtervezése. Ha te is az egyszerűség híve vagy, és nem akarsz sok időt, pénzt áldozni a ruha kérdésre, akkor a legjobb, ha a méretedben felkutatsz egy esküvői ruhát a neten, és megrendeled online. Ha ezt az utat választod, akkor inkább nagyobbat rendelj és egy varrónővel igazíttasd magadra, nehogy kényelmetlen legyen a nagy napon.

Ha viszont te is az a fajta menyasszony vagy, aki az egész élményt szeretné magának, a ruhák próbálgatásától kezdve a hosszas mászkálásig, míg meg nem találod a legjobbat, akkor szükséged lesz tervezésre. Először is mérd fel még a neten vagy a ruhaszalonok végigtelefonálásával, hogy hol árulnak a méretedben ruhákat, hogy megkíméld magad a kényelmetlen helyzetektől. Oszd be magadnak, hogy mikor melyik szalont fogod meglátogatni és egyeztesd a barátnőddel, anyukáddal, kísérőddel, hogy együtt tudjatok menni.

10 tanács a tökéletes plus size esküvői ruha kiválasztásához

2. Jelölj ki keretet magadnak

El tud szaladni a ló bárkivel, főleg ha nőből van, és ruhavásárlásról van szó. Így van ez egy sima, mezei turizásnál is, amikor épp csak egy pólót szeretnél venni, ám végül két zacskónyi ruhával térsz haza. Ez fokozottan igaz a menyasszonyi ruháknál, amikor egy különleges darab megszédít, és nem foglalkozol az árával inkább, csak elkap a hév, és kifizetsz érte egy masszívabb összeget. Inkább beszéld át az esküvői büdzsét a pároddal és találjátok ki együtt, mennyit szántok a ruhára, és csak ezen a kereten belül garázdálkodj majd.

3. Kerüld a hercegnős ruhákat

Ne ess magad alá, ha azzal szembesülsz, hogy a menyasszonyi ruha számozása nagyobb, mint a te szokásos méreteid. Gyakori, hogy alulméretezik őket, neked most csak azzal kell törődnöd, hogy hogyan mutat rajtad az adott ruha. Ami alapszabály: kerüld az abroncsos és a boka fölé érő szoknyákat, egyik sem előnyös, csak filigrán alakon. Illetve nem ajánlott a hableány szabás sem, mert az valószínűleg csak a 40 kilós, 190 centis modelleken mutat jól. Kacérkodj inkább az A vonalú ruhákkal és a mell alatt húzott, romantikus darabokkal, nem a tipikus hercegnős menyasszonyi vonalak kellenek neked.

10 tanács a tökéletes plus size esküvői ruha kiválasztásához

4. Válassz könnyű anyagokat

A teltebb alakot jól körülöleli és szép sziluett lesz az eredmény, ha selyem organza vagy taft anyagból készül a ruha. A tüll is használható, ha nem kritikus helyre tűzik, mivel légies, előkelő megjelenést ad. Viszont érdemes elkerülni a nehéz anyagokat, mint például a szatént, mivel ezek jelentősen megnövelhetik látványban a menyasszony méreteit. A ruha anyaga persze leginkább azon is múlik, hogy milyen évszakban esküszöl, és az egész esküvőnek milyen stílust választottál. Ha mondjuk tengerparti esküvőd lenne, verőfényes napsütésben, akkor nyugodtan lehet sifonból a ruhád, ami gyönyörűen körbelengheti az alakodat.

10 tanács a tökéletes plus size esküvői ruha kiválasztásához

5. A teltebb részeket stílusosan rejtsd el

Azokat a testrészeidet, amiket nem szeretnél a nagyközönség elé tárni, leginkább azzal tudod jól elrejteni, ha mást kiemelsz magadon. Tereld a násznép tekintetét tudatosan például a vállaidra, nyakadra, ha büszke vagy rájuk. Válassz olyan mély kivágású ruhát, ami felhívja a dekoltázsodra a figyelmet. A kis fodrok nagy barátaid lehetnek, fodrozódjon a ruha nyaka, mellrésze, de semmiképp se használj fodrokat azokon a területeken, amik számodra kritikusak. A fűzős hátú ruhák is neked valók, mivel pont akkorára tudod meghúzni a ruhádat, amekkorára kell ahhoz, hogy ne vágjon be a hónod alatt, ráadásul szép körtealakot is varázsolhat neked.

10 tanács a tökéletes plus size esküvői ruha kiválasztásához

6. Pántokra van szükséged

Bár nagyon divatos a pánt nélküli menyasszonyi ruha, mégis meg kell hagynod ezeket a darabokat a vékony menyasszonyoknak, mivel kifejezetten kiemelik a még alig létező hurkákat is a hónalj alatt és a háton. Inkább válassz pántos ruhát, nyitott nyakkal, mély dekoltázzsal. A széles, csipkés pántok szexisek és stlíusosak, megtartják a nagyobb mellméretet is úgy, hogy közben nem tolakodóak és nem vágják ketté a húsosabb vállat sem. Legyen átlátszó, könnyű csipkéből, vagy tüllből, hiszen nem elrejteni akarod a tested, hanem a legjobb formájában megmutatni.

10 tanács a tökéletes plus size esküvői ruha kiválasztásához

7. Találd meg a tökéletes melltartót

A jó melltartó legalább olyan fontos, mint maga a ruha, hiszen a melltartódtól függ, hogy milyen lesz a dekoltázsod és hogy hurkák látszanak a hátadon vagy sem. Hurkákat nemcsak a teltebbeken, hanem a vékony nőkön is elő tud idézni egy rosszul megválasztott melltartó, úgyhogy emiatt egy pillanatig sem szabad rosszul érezned magad. A leglényegesebb szempontok a melltartó vásárláskor:

  • legyen testszínű, hogy ne látszódjon, ha átlátszó a ruhád pántja
  • ne vágjon be hónaljnál és a hátadon
  • pontosan töltse ki a kosarát a melled, ne nyomja össze
  • emelje és tartsa meg a melledet rendesen
10 tanács a tökéletes plus size esküvői ruha kiválasztásához

8. Ne add fel, csak ha megtaláltad a tökéletes ruhát

Nincs helye a megalkuvásnak, csak és kizárólag akkor teheted le a lantot, ha úgy érzed, minden igényt kielégít a ruhád. Máskülönben, ha túl sok kompromisszumot kell kötnöd a ruháddal kapcsolatban, nem fogod jól érezni magad a saját nagy napodon. Jó esetben egyetlen ilyen nap van egy életben, úgyhogy ne hagyd magad elkeseríteni, visszaszorítani vagy lelombozni.

Lehet, hogy rá akarnak beszélni majd az eladók egy olyan ruhára, ami az “ápol és eltakar” szellemben készült, de ne feledd, hogy te nem ezt akarod, hanem tündökölni akarsz az esküvődön. Menj pontos tervvel a fejedben ruhát vásárolni és ne tántorítson el ettől senki és semmi. Mindenképp vigyél magaddal valakit, aki támogat az elképzeléseidben és átsegít az elkeseredett pillanataidon, amikor a legszívesebben a sarokba vágnád az egész hajcihőt.

10 tanács a tökéletes plus size esküvői ruha kiválasztásához

9. Ne úgy vegyél ruhát, hogy majd belefogysz

Sok menyasszony úgy indul el már az esküvője előtt hónapokkal ruhát venni, hogy azt tervezi, hogy a nagy napig még két ruhaméretet majd lefogy. Ezért aztán eleve két mérettel kisebb ruhát választanak. Ne stresszeld magad ezzel, teljesen felesleges, inkább vedd meg azt a ruhát, ami pont most pont jó rád, és ha az esküvő előtt kiderül, hogy drasztikusan lefogytál, akkor még mindig van esélyed varrónővel magadra igazíttatni a kifogyott ruhadarabot.

10. Fontold meg a varrónős opciót

Ha nem vagy elégedett az üzletek felhozatalával, akkor ne vedd meg azt a ruhát, ami nem annyira tetszik, de legalább jó rád. Borzasztóan fogod érezni magad benne. Akkor inkább keress egy varrónőt, akivel tökéletesen rád illő, az elképzeléseidnek megfelelő menyasszonyi ruhát tudtok varrni. Ha túl stresszes vagy az egész ruhakérdéstől és már az esküvői ruhaszalonok gondolatától is feláll a szőr a hátadon, akkor is a varrónős opció inkább a megfelelő számodra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top