Öltözködjünk

Megfigyelés elleni smink és drónhárító pulóver lehet az új trend

Ahogy a digitális eszközök és a kamerák egyre több helyen vannak jelen az életünkben, úgy nő azoknak is a száma, akik minden lehetséges eszközzel igyekeznek elkerülni, hogy a Nagy Testvér figyelje őket. Egy brooklyni művész jó érzékkel figyelt fel az új trendre, de nem ő az egyetlen, aki a személyes adataikat féltők, a digitális megfigyeléstől irtózók számára kínál stílusos megoldásokat.

Az Al Jazeera Plus Facebook-oldalán megjelent videóban mutatták be a brooklyni Adam Harvey által tervezett kapucnis pulóvert, amely fémes külső bevonatával igyekszik megóvni viselőjét a kíváncsiskodó drónok kameráitól. Szintén ő kísérletezte ki azt a speciális sminket, amely megzavarja az arcfelismerő szoftvereket, ezáltal lehetetlenné téve az azonosítást. Igaz, ettől picit úgy néz ki a viselője, mintha az Angelina Jolie nevével fémjelzett Demónából lépett volna elő, de aki tart az online megfigyeléstől, az igazán nem fog ezen fennakadni.

Japán kutatók kifejlesztettek egy speciális szemüveget is, amelyet viselve az arcunk láthatatlan lesz a térfigyelő kamerák számára. Ez egyébként annyira nem nagy kunszt, hogy Londonban, ahol világszinten is az egyik legmagasabb a kamerák száma, a leleményes fiatalok egy egyszerű baseballsapka és néhány infravörös LED segítségével már évekkel ezelőtt kitalálták.

Így néz ki az infravörös LED a biztonsági kamera felvételénÍgy néz ki az infravörös LED a biztonsági kamera felvételén

A rádiófrekvenciás azonosítástól (RFID, konferenciákon és fesztiválokon is előszeretettel használják) rettegők is már évek óta vásárolhatnak olyan pénztárcát és mobiltokot, amely blokkolja a rádióhullámokat, egy londoni tervező pedig most olyan kabátot állított elő, amely emellett még a wifijeleket és a GPS-t is kívül tartja, így viselőjének nem kell attól tartania, hogy mindenhová követik a kíváncsi műholdak és wifiadók.

Mit mond az, aki már látja a jövőt?

A divat és a technológia összeolvadását nézve kíváncsiak lettünk, hogy mit tartogat a jövő, ezért megkérdeztük Bari Máriusz író-jövőkutatót, aki 2012-ben a Damage Report című könyvében térképezte fel, hogy mire számíthatunk a technika, a divat és a kultúra terén az előttünk álló évtizedekben. 

A smink mintája megzavarja az arcfelismerő szoftvereket.A smink mintája megzavarja az arcfelismerő szoftvereket

“A divattervezők csak a poszt-9/11-et, a poszt-snowdeni trendhullámot lovagolják meg, az ehhez hasonló termékeikkel pedig főként a figyelmet hívják fel – mondta az NLCafé kérdésére válaszolva Bari Máriusz. – Ezek pedig akármennyire is működhetnek technikailag és meg is zavarhatják az automatizált megfigyelőrendszereket, ha közben minden egyes ember utánuk fordul, mert úgy néznek ki, mint egy krómmal leöntött karácsonyfa.”

A jövőkutató szerint nem várható a drónelhárító pulóverek és a kamerablokkoló sminkek elterjedése, mert bár szerinte az észak-amerikai szubkulturális trendek és a fashionisták imádni fogják ezeket, a lázadozó európai fiatalok szintén, de mivel a technológiai paranoia és a közösségi média használata kölcsönösen kizárja egymást, a Facebook-használók nagy része nem valószínű, hogy funkciói miatt ilyesmiket vásárolna.

De mit hoz a jövő?!?

“A következő 5-10 évben izgalmas, de kérészéletű trendekre számítok főként – magyarázta Bari Máriusz. A mobiltechnológia behozta a divatba a ruhába épített töltőket, a mobilzsebeket, a futásnál hasznos felkarpántokat, amibe bele lehet csúsztatni a telefont meg a téli kesztyűt, amivel ugyanúgy lehet az érintőképernyőt nyomkodni, mint puszta ujjal. A paranoiadivat látványos és privacy-politikai állásfoglalást hordoz, de a punktaraj meg a biztosítótű ugyanezt megcsinálta olcsóbban negyven éve. A technindzsa és hasonló stílusú divatirányzatok izgalmasak, és előrevetítik azokat az utcaképeket, amiket sci-fikben látunk, de az ilyen ruhák legpraktikusabb felhasználási módja legfeljebb annyi, hogy az általunk termelt kinetikus energiával tudjuk feltölteni a nálunk lévő eszközöket.

Para, hogy figyel a gép? Rossz hírünk van!

Mit tehet az, akit kiráz a hideg a gondolattól, hogy valaki vagy valakik ellenőrzik minden lépésüket az interneten keresztül? Bari Máriusz szerint nem sokat.

“Annak, aki nem szereti, ha kamerák figyelik, és a telefonján keresztül sem szeretné, hogy követhető maradjon, csak annyit tudok javasolni, hogy költözzön egyedül a hegyekbe vagy a sivatagba, telefon nélkül, esetleg legyen ő maga is kamera – fejtette ki a jövőkutató. – Felejtse el az okostelefonokat és maradjon meg a hagyományos nyomógombos mobiloknál, azokat némi forrasztás után ugyanis sokkal nehezebb követni. Amúgy attól, hogy nincs nálunk szerintünk követhető telefon, és heteket töltöttünk azzal, hogy feltérképezzük városunk kameramentes utcáit és területeit, még nem lesz könnyebb az életünk, sok szerencsét kívánnék például a számlabefizetéshez és a térfigyelő kamera által rögzített bolti bevásárláshoz. (Azt mondják, a kapucnis póló orrig húzva segít, és egyben egyáltalán nem is gyanús, akár nyári negyven fokban sem.)”

További cikkek a megfigyelésről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top