Öltözködjünk

Szalagavató: akár négy ruhára is szükség lehet

A szalagavató fontos mérföldkő és csodálatos élmény, de a szükséges ruhák beszerzése anyagilag bizony elég megterhelő, különösen a lányos családoknak. Utánajártunk a trendeknek és a lehetőségeknek.

A szalagavatás szokása ugyan már régóta él Magyarországon, mostanra sokat változott, egészen más formát öltött az esemény, mint korábban. Persze a szalagavató ünnepség célja ma is a végzősök elbúcsúztatása, de mára ez sokkal informálisabb keretek között zajlik. Talán az egyetlen dolog, ami még mindig a régi időket idézi, az a tánc és az ezzel járó csodás – de elég borsos árú – ruhaköltemény.

A fiúknak könnyebb dolguk van, jó esetben egy-két öltözékkel megússzák az estét, ezzel szemben a lányoknak akár négy teljes outfitre is szükségük lehet, attól függően, hogy a rengeteg programfajta közül melyeket vállalta be az osztály. A Szalagavató Központban és a Boglárka Szalonban jártunk, hogy körülnézzünk, milyen lehetőségeitek vannak.

A szalagtűzési ceremónia

A szalagtűzés az egyetlen elem, ami egyetlen szalagavató ünnepségről sem hiányozhat. A legtöbb esetben az iskolai egyenruhát vagy ünneplőruhát viselik a végzősök, így erre nem kell külön pénzt áldozni. Elképzelhető azonban, hogy a még egységesebb összkép kedvéért erre az alkalomra külön ruhát készíttetnek a diákok. Fontos, hogy olyan viseletet válasszanak, ami lehetőleg mindenkinek jól áll, túl rövid szoknyát vagy túl feltűnő darabokat pedig semmi esetre sem, hiszen az egész iskola, a tanári kar és a szülők előtt kell ebben kiállniuk.

A leggyakoribb választás a nadrágkosztüm, illetve a térdig érő ceruzaszoknyát ajánlják még a ruhakölcsönzők hozzá illő blézerrel. A legkeresettebb színek továbbra is a fekete, a kék és esetleg a csíkos változatok. Cipőben szintén nem érdemes a minél magasabb sarkakra hajtani, az egységes fekete, közepes sarokmagasságú cipők tökéletesen megfelelnek az alkalomnak. Itt az árak elég változóak, egy varratott szoknyás kosztümért akár 25 000 forintot is elkérnek az erre szakosodott üzletek, persze ha többen vagytok, kérjetek csoportos kedvezményt.

A táncruha

A vicces előadások, közös éneklések, tanárparódiák és a hagyományos keringő mellett az osztályok gyakran bevállalnak pörgősebb táncokat is. Legyen szó charlestonról, rockyról, néptáncról vagy csárdásról, a legtöbb lány szekrényében nagy valószínűséggel nem lógnak ruhák ilyen alkalomra, ezért ezt is kölcsönözni kell. Az árak 5000 forintnál kezdődnek, divatozni nemigen lehet, a kölcsönzőkben általában néhány verzióból lehet választani.

palotás
1) Gyűrt organzából készült, francia csipkével díszített palotásruha (Boglárka Szalon)
2) Latin ruha piros-fekete színben (Boglárka Szalon)

A keringőruha

Mielőtt férjhez mennének, a szalagavató az egyetlen alkalom, hogy esküvői ruhát viselhessenek a fiatal lányok, amit a legtöbben boldogan ki is használnak. Meglepő módon azonban nem a legdíszesebb, legcsicsásabb darabokat viszik el elsőként, jelenleg éppen a minimalizmus dívik keringőruhák terén is. A végzős lányok elsősorban olyan ruhákat keresnek, amelyekben magabiztosan tudnak majd mozogni a parketten, egyszerűek, de van rajtuk valami apró dizájnelem, pl. csipke- vagy gyöngydíszítés.

1 A fűzős felsőrészt nem csak vékony lányok viselhetik, minden alakot karcsúbbnak mutat. (Boglárka Szalon)  2 Továbbra is hódít a romantikus, csipkés stílus. (Boglárka Szalon)  3 Már egyetlen színes k
1) A fűzős felsőrészt nem csak vékony lányok viselhetik, minden alakot karcsúbbnak mutat. (Boglárka Szalon)
2) Már egyetlen színes kiegészítő is izgalmasabbá teszi az összképet. (Boglárka Szalon)
3) Továbbra is hódít a romantikus, csipkés stílus. (Boglárka Szalon)

A legtöbb osztály úgy dönt, hogy csak színben választanak egységesen, a fazon már egyéni ízlés kérdése. Ezeket a ruhákat is kölcsönözni kell, ami szintén nem kis összeg, egy egyszerűbb ruha is 10 000 forintnál kezdődik, de nem ritkán akár 25 000 forintot is ott kell hagyni egy-egy darabért, ráadásul a kiegészítőket – mint a fehér cipő – is gyakran külön erre az alkalomra kell beszerezni.

4 A hagyományos princesz-ruha a legtöbb alakon jól mutat. (Igen Esküvői Ruhaszalon)
4) A hagyományos princeszruha a legtöbb alakon jól mutat. (Igen Esküvői Ruhaszalon)
5) Bevállalósabb lányoknak különleges derékmegoldású ruha (Igen Esküvői Ruhaszalon)

A kisestélyi az afterpartyra

Itt van a legnagyobb szabadságotok a ruhák kiválasztásánál, hiszen az afterparty már csak nektek szól. A legtöbben felnőtt életük kapujaként tekintenek erre az estére, az első olyan bulira, ahova a szülők is nyugodtan engednek el, éppen ezért az alkalmat kihasználva igazi kisestélyiket és egyre gyakrabban hosszú ruhákat is kölcsönöznek vagy vásárolnak a fiatalok. Sok osztályban az osztályfőnökkel közös vacsora, majd buli a program, ebben az esetben elegánsabb ruhákat szereztek be az általunk megkérdezett lányok fast fashion boltokból, míg máshol sokkal komolyabban veszik az ünneplést, és egészen komoly koktélruhákat és estélyiket viselnek.

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top