Öltözködjünk

Így öltözz a tavaszi bringázáshoz!

Jön a tavasz, ilyenkor előkerülnek a biciklik, azok is nyeregbe pattannak, akik télen inkább buszra szálltak. Az időjárás miatt azonban még érdemes egy darabig odafigyelni, mit vegyünk fel: menő is legyen, de praktikus. Úgyhogy bringás kapszularuhatár következik!

Sportosan

A városi bringázás is csak olyan, mint a többi sportos tevékenység: menő cuccokkal sokkal-sokkal kellemesebbé lehet tenni, de valójában a legegyszerűbb holmikkal is működik. Ám aki tényleg mindennap teker, ráadásul hűvösebb időben, szélben és esőben is nekiindul, annak érdemes beruháznia néhány technikai holmiba.

Így öltözz a tavaszi bringázáshoz!

A legfontosabb természetesen egy jó vízhatlan dzseki. Ami azért nem is néz ki rosszul, és elég kicsire össze is hajtogatható, hogy be tudjuk dobni a táskába, amikor lóg az eső lába. Fontos a kapucni, és nem baj, ha élénk a színe, legalább a láthatóságunk is javul.

Hosszú évek tapasztalatai alapján állítjuk, hogy két dolog végtelenül praktikus kerékpározáshoz: a futónadrág és a vastag nejlonharisnya. Mindkettő könnyű, kényelmes és gyorsan szárad, ezért ideálisak biciklizéshez. A futónadrágot felvehetjük szoknya alá, viselhetjük zakóval, rövidnadrággal, lehet fekete vagy merészen színes is.

Így öltözz a tavaszi bringázáshoz!
Dzseki – Columbia, futónadrág – Nike, kesztyű – Helly Hansen, fejpánt, cipő – Adidas

Március-áprilisban még elkel a kesztyű is, főleg menetszélben – érdemes egyből az okostelefonhoz is használható intelligens változatba beruházni.

Tudjuk-tudjuk, hogy a sapkát kevesen szeretik, mert elrontja a frizurát, ezért inkább egy jól szigetelő fejpántot válogattunk be összeállításunkba. Sokat számít, hogy legalább a fülünket és a homlokunkat védi, hiszen senki nem akar beteg lenni, ugye?

A legtöbb sportnál nagyon fontos tényező a cipő, így van ez a bringánál is. Már ha versenyzünk vagy túrázunk. Mert a városban simán tekerhetünk magassarkúban is, legfeljebb érdemes kicsit óvatosabban haladni. De szerencsére az edzőcipő nagyon erős trend az idén, és találtunk egy csodálatos arany változatot, amit nem lehetett kihagyni. 

Sikkesen

Bringázáshoz három dolgot nem ajánlunk, a túl hosszú és a túl bő vagy túl szűk dolgokat. Az A-vonalú szoknyákban és ruhákban viszont nagyon kényelmesen tudjuk le-fel mozgatni a lábunkat. Megfelelő hosszúság esetén nem kell sem attól tartanunk, hogy a fél város a bugyinkban gyönyörködik, sem attól, hogy a küllő bekapja lengedező aljunkat. Ugyanez vonatkozik a bővebb szabású, munkahely-kompatibilis rövidnadrágokra is.

Így öltözz a tavaszi bringázáshoz!
Sötétkék kötényruha – H&M, rövidnadrág, top – Zara, szoknya – Mango, csíkos felső – Marc Cain, cipő – Vagabond

Bár természetesen az ingek és blúzok sincsenek kizárva a bringás ruhatárból, azért mégis csak kényelmesebb rövid és hosszú ujjú pólókban elindulni. A vállban szűk holmik viselése ugyanis nem túl kellemes, amikor az ember előrehajol a kormányhoz. Persze bringája válogatja, a városi cruiser, amin egyenes háttal ülünk, nyilván egyszerűbb megoldás, mint a versenybicikli. Hasonló okok miatt a zakó sem a legjobb választás – kivéve, ha rugalmas anyagból készült, az elasztán és a hurkolt anyagok a legjobb barátaink ugyanis.

A balerinacipők továbbra is divatban maradnak, a nem túlságosan kivágott modellek pedig, melyek biztosan simulnak a lábfejre, bringázáskor is jók.

Praktikusan

A csinos és sportos holmik mellett jól jön néhány olyan alapdarab is, amelyek egyszerre felelnek meg mindkét elvárásnak. A szűkebb szárú nadrágok természetes szövetségesei a bringázásnak, a bővebb fazonok sajnos nem túl praktikusak, mert beakadhatnak a láncba vagy a küllők közé. Ha pedig egy kellemesen alakkövető darab, még megfelelően rugalmas is, igen kényelmes tekerésre számíthatunk.
Így öltözz a tavaszi bringázáshoz!
 
Szintén jól jön egy olyan sötétebb, kellően testkövető, de nem szűk zakó, amit mindenhez fel tudunk venni – az összeállításunkban szereplő darab ráadásul kedvesen behozza rézsútos cipzárjával a motoros motívumot is ruhatárunkba.
 
A cipőkről sem szabad elfeledkeznünk, az edzőcipő és a nőies mellett nyilván szükség van olyan lábbelikre, amelyekben gyakorlatilag bárhol meg tudunk jelenni. Mivel az idén rendkívül divatos mind a westerncsizma, mint a papucs, ennek a két trendnek a megszelídített változatát választottuk.
És bár az esőkabát létszükséglet, azért egy csinos kabátra is szükségünk lesz, ha színes, csak még jobb – egyrészt láthatóbbak leszünk az úton, másrészt jobb kedvünk lesz tőle.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.