Öltözködjünk

A nyár neked is jár – így válassz fürdőruhát, ha plus size vagy

Bikini, egyrészes vagy tankini? Legfeljebb ez legyen a kérdés, ne pedig az, hogy fel merj-e venni fürdőruhát plus size nőként.

A strandszezon két táborra osztja rendszerint a plus size hölgyeket: vannak, akik boldogan és felszabadultan élvezik a strandolást minden egyes plusz kilójukkal együtt, míg a másik csoport retteg a nyilvános megalázástól, messziről elkerüli a vízpartot és az azzal járó fürdőruha-viselést. Remélhetőleg ez a cikk mindkét csoportba tartozókat inspirálja majd.

Az idei plus size fürdőruhatrendeket szándékosan nem katalógusmodelleken mutatom be, mert sokszor az az érzésem, a plus size divatvilág is irreális elvárásokat támaszt a duci nők iránt: légy homokóraalkat, keskeny derékkal és lapos hassal, mert az az elfogadott plus size. Lássuk inkább a hús-vér nőket, akik nem félnek megmutatni, hogy önmagunk elfogadása és megszeretése nem lehetetlen és egyúttal nem kizáró ok arra az esetre sem, ha változtatni szeretnénk.

Mint az előző, nyári plus size trendekről szóló cikkemben írtam, a fürdőruha-választáskor is érvényes az alapszabály: azt viseld, amiben jól érzed magad. Ha a bikiniben csak feszengenél és takargatnád magad, akkor épp a lényeget veszíted el: hogy jól érezd magad a strandon!

Bikini, tankini vagy egyrészes?

Mindenkinek saját esztétikai érzése, önbizalma és ízlése diktálja, melyik fazont választja. Testalkatok és tapasztalataim alapján az alma alakúak leginkább tankinit vagy egyrészes fürdőruhát választanak, míg a körték, homokórák a bikinit részesítik előnyben. Idén nagy erővel tör előre ismét az azték minta és a boho stílus, ami népies, etno motívumokat tartalmaz színes printeken.

Etno és virágminták

A fürdőruha belső részén megjelenő színes betét  optikailag nyújtja is az alakunkat, a tervezők előszeretettel alkalmazzák ezt a praktikát.

Az egyrészes fürdőruhához képest a tankinit leginkább azoknak a plus size hölgyeknek ajánlom, akik nem barátkoztak még meg a hasukkal, hátukkal, és kevésbé szeretnék felhívni e testrészre a figyelmet. A derékon megkötős vagy mell alatt szabott felsőrész erre kiválóan alkalmas.

Tankinik

Az egyrészes fürdőruha is egyre izgalmasabb szabásvonalakat kap, idén számtalan keresztpántos, megkötős, kivágott, áttetsző betéttel kiegészített fazon közül válogathatunk. Kerekded nőként arra viszont érdemes odafigyelnünk, hogy az esztétika mellett megfelelő tartást biztosítson a fürdőruha: akár a mellrészen, akár a hasi részen, ahol úgynevezett “haskontroll” technikát alkalmaznak már a gyártók.

Izgalmas egyrészesek

Ez rendszerint egy dupla réteget takar, melynek a belső rétege ügyesen formálja a hasat, s az efölött lévő, redőzött réteg pedig esztétikai funkciót betöltve kevésbé engedi látni a hurkácskákat. Persze ez egy minimális optikai hatást, azt azért ne várjuk tőle, hogy alakformálóként funkcionáljon.

Bikini fronton továbbra is hódít a hatvanas éveket idéző magasított derekú fazon, ami amellett, hogy esztétikus, még kényelmes is, hiszen a csípőn bevágó alsó rész látványnak nem épp kellemes, na meg érzésnek sem, amit remekül kiküszöböl egy-egy szélesebb pántú alsó rész.

Magasított derekú bikinik

Léteznek olyan bikinik is, ahol a felső részét rojtokkal vagy fodrokkal díszítik, ami szintén nyújt, és akár a pocakot is sejtelmesebbé teszi. A fazon mellett a retró minták is visszatértek, virágok minden mennyiségben.

Személy szerint nagyon kedvelem a strandruhákat, néha az utcára is felveszem őket egy pántos toppal kiegészítve. Rövid, madeira hímzésű, batikolt, hosszú, a lehetőségek végtelenek és akár egy színes kendőt is a derekunkra köthetünk, hogy kevésbé érezzük magunkat “csupaszon” a strandon sétálva.

Cecile, Luciana, Iris és a szerző, Zsuzska

A fürdőruhát te töltöd meg élettel, fontos tudatosítani, hogy mindenkin másképp áll ugyanaz a darab. Nemrégiben részt vettem egy nemzetközi projektben, és ez a kép a bizonyítéka annak, milyen sajátosan értelmeztük és viseltük ugyanazt a fürdőruhát mi négyen. Nem vagyunk egyformák, így két alma vagy homokóra alkatú hölgy sem mutat ugyanúgy, hiába veszik fel ugyanazt a fürdőruhát. Ez a fajta sokszínűség tesz mindannyiunkat egyedivé és ahelyett, hogy rejtegetnéd, vállald azt, aki vagy.

A szerzőről

A Milánóban élő Szkiba Zsuzsanna – vagyis mindenki Zsuzskája – magát csak pozitívtestkép-aktivistának és önbizalommentornak hívja. 3 éve naponta segít nők ezreinek, hogy – először a lelküket ápolva, majd divattanácsokkal ellátva őket – jobban érezzék magukat a bőrükben. Hitvallása, hogy egy nő szépségét, értékeit s helyét a világban nem a farmernadrágja mérete határozza meg, hiszen egy nő 42-es méret felett is élhet teljes, egészséges és önbizalommal teli életet. Beauty With Plus nevű weboldala és az ehhez tartozó Facebook-közösség tagjai súlytól s kortól függetlenül kíváncsiak tanácsaira, legyen szó a tükörben látható nő megszeretéséről vagy épp a nagyméretű fürdőruhák divatjának újdonságairól. Internetes naplója vidám, pozitív hangvételű, de olykor komoly témákat feszeget, a célja, hogy minden nő visszanyerje önbizalmát, a tükör pedig ne legyen többé ellenség.

Weboldal: www.beautywithplus.com

Facebook: https://www.facebook.com/beautywithplus

 

További plus size témájú cikkek az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top