Öltözködjünk

Botrányosan gyenge minőségűek az új BKV-s formaruhák – frissítve!

Még viselni is borzasztó a vadonatúj BKV-s formaruhákat. A botrányosan rossz minőségű anyagokból varrt ruhákba pillanatok alatt beleizzad, aki fölveszi, ráadásul annyira irritálóak, hogy bőrkiütést is okozhatnak. Úgy tűnik, az új munkaruha valóságos büntetés...

Hiába lázadoztak tavaly a BKV-s dolgozók a hordhatatlan új formaruha ellen, amelyekből még a pamutot is kihagyták, megkapták a műszálas, méregdrága öltözéket. Mostantól ezekben kéne dolgozniuk, de állítják, képtelenség. A rettenetes gönc nemcsak szúrja a bőrt és izzaszt, de máris többeknél bőrkiütéseket okozott. A vezetők is tudják, az új munkaruha valóságos büntetés számukra.

A Blikk tesztelte az öltözetet, amelyből kiderült, a BKV-sok tényleg nem túloznak. A kabát már tíz perc után fullasztó, a nadrág szúr, irritál. És ráadásul nem is olcsóak, a nadrágért például 13 144 forintot fizetett a BKV. Ennyi pénzből a legtöbb kiskereskedelmi üzletekben akár két pamut- vagy vászonnadrágot lehet vásárolni.

Hazudnak a formaruhák címkéi

A kabát bosszantóan műanyag, amelyhez képest igencsak megkérték az árát: 52 857 forintot. A kabátnál a címke alapján tudni lehet a szintetikus összetételt, ugyanakkor a nadrágnál a valóságot csöppet sem fedi a felirat. Mindez azt követően derült ki, amikor a szakszervezet egy független minőségellenőr céggel bevizsgáltatta a formaruhát.

A BKV korábban vizsgálatot ígért. “Amennyiben a formaruhák nem felelnek meg a szerződésben előírtaknak, abban az esetben társaságunk élni fog minden olyan szankcióval, amelyre a megkötött szerződés lehetőséget ad” – fogalmazott tavaly a sajtóosztály. Úgy tűnik, mégsem reklamáltak a botrányos minőség miatt…

Botrányosan gyenge minőségűek az új bkv-s formaruhák

És ennyibe kerültek a hordhatatlan formaruha egyes darabjai

  • kabát: 52 857 forint
  • női hosszú ujjú blúz: 7988 forint
  • női rövid ujjú blúz: 7327 forint
  • férfi hosszú ujjú ing: 8432 forint
  • férfi rövid ujjú ing: 7975 forint
  • szoknya: 9918 forint
  • női nadrág: 11 709 forint
  • férfi nadrág: 13 144 forint
  • kötött pulóver: 8026 forint
  • mellény: 6185 forint
  • nyakkendő: 2514 forint
  • női kendő: 2984 forint

Ráadásul a BKV munkatársainak meg kell vásárolniuk a teljes öltözetet, kb. 130 ezer forintért, ha kilépnek a cégtől. Botrány!

BKV: Ez a szál már nem az a műszál

A BKV Zrt. szerint a formaruha megfelel a hatályos szerződéses paramétereknek. Az ingek/blúzok tekintetében volt ugyan eltérés az anyagösszetételt illetően, ezeket a ruhaféleségeket a gyártó ismételten legyártja és az érintett munkavállalók megkapják.

Határozottan visszautasítják azon állítást, mely szerint a ruha minősége kifogásolható. A kabát korszerű, mesterséges szálból álló alapanyagból készül. Ez a szál már nem az a műszál, ami a 60-as, 70-es években volt (…) például az olasz rendőrség egyenruhája is ilyen anyagból készült. A BKV felsővezetői közül többen is hordják a formaruhát, minőségi kifogás részükről nem merült fel. 

A minőségi kifogásokkal kapcsolatban a felek egyeztetnek. A munkavállalók kérdőíven jelezhetik, ha kifogásuk van a ruhákkal kapcsolatban. Kifogással eddig a munkavállalóknak csak elenyészően kis hányada élt. A ruhadarabok ára közbeszerzési eljárásban, tehát verseny eredményeként jött létre.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top