Öltözködjünk

5 dolog, amit nem tudtál a tükrökről

Te hányszor nézel tükörbe naponta? Rögtön eláruljuk, hogy az emberek többsége hányszor teszi. És még néhány érdekességet a tükrökről...

1. A legelső tükrök az ókorban sötét színű edények voltak, melyeket vízzel töltöttek meg.

2. Egy kutatás szerint a nők átlagosan naponta nyolcszor csekkolják a tükörképüket gyakorlatilag bármiben, ami visszatükröződik. Legszívesebben a kirakatban nézegetjük magunkat, de szeretjük a visszapillantó tükröket, a másik napszemüvegét, vagy ami kézre esik: az okostelefonunkat. A megkérdezett nők nagy része beismerte azt is, hogy sokszor képtelen úgy elsétálni egy autó mellett, hogy a sminkjét és a haját ne nézze meg a kocsi ablakában. 

5 dolog, amit nem tudtál a tükrökről

3. Egy másik kutatás szerint a férfiak átlagosan naponta 23-szor pillantanak tükörbe, míg a nők ugyanezt 16-szor teszik. A férfiak többsége leginkább a megjelenését ellenőrzi ilyenkor, valamint azokat a testrészeit is szívesen nézegeti, melyekkel a leginkább elégedett. A nők ezzel szemben saját maguk megnyugtatásaként pillantanak a tükörbe, hogy jól áll a frizurájuk, nem mosódott el a sminkjük. A férfiak átlagban napi tíz percet töltenek a tükör előtt, vagyis évente 6 és fél napot önmagukat csodálják. 11 százalékuk bevallotta, bizony ez a szám elérheti akár a napi 30 percet is

4. A gyerekek általában 2 éves koruk környékén kezdik felismerni magukat a tükörben, legalábbis a nyugati világban. Egy kutatás során Kenyában, illetve a Fidzsi szigeteken élő gyereken végezték el a “tükörtesztet”, és akadtak köztük, akik még 6 évesen sem tudták beazonosítani magukat a tükörben. Ennek oka nem abban keresendő, hogy lassabban fejlődnének, vagy kevésbé lennének értelmesek, sokkal inkább a kulturális különbségekben.

5 dolog, amit nem tudtál a tükrökről

5. A babona, miszerint ha összetörünk egy tükröt, akkor 7 évig balszerencsénk lesz, egyes források szerint a rómaiaktól ered, akik úgy tartották, hogy ha összetörsz egy tükröt, azzal a lelkedet töröd össze. Létezik azonban más, praktikusabb magyarázat is a babonára: régen az üvegtükrök nagyon sokba kerültek, éppen ezért egy tükröt összetörni komoly anyagi veszteséget jelentett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top