Öltözködjünk

Mostantól nem követelhetik meg a brit nőktől a magas sarkút és a sminket

Két brit parlamenti bizottság is foglalkozott a munkahelyi öltözködés kérdésével, és egyértelműen fogalmaztak: az elvégzett munka hatékonysága a fontos, amit nem befolyásol egy magas sarkú cipő.

Vége a megnyomorgatott lábaknak, és a rohanva felrakott hajnali smink sem kerget már őrületbe egy brit nőt sem, miután a brit parlament petíciós, valamint a nőjogi és esélyegyenlőségi bizottsága közölte hogy nem követelhetik meg a magas sarkú cipő viselését és a sminket a nőktől a brit munkahelyeken.

via GIPHY

A bizottságok megállapították, hogy a diszkriminatív munkahelyi öltözködési előírások továbbra is sok helyen vannak érvényben az országban, a 2010-es, egyenlőségről szóló törvény nem óvja meg a munkavállalókat a hátrányos megkülönböztetéstől.

Azután indult bizottsági vizsgálat, hogy miután tavaly petíciót kaptak Nicola Thorp londoni alkalmazottól, akit hazaküldtek a munkából, mert nem volt hajlandó magas sarkú cipőt viselni.

Jelentésükből kiderül, hogy vizsgálatuk során több száz nő jelezte, hogy fájdalmat, tartós károsodást okozott náluk a magas sarkú cipő rendszeres viselése, mások arról számoltak be, hogy hajukat szőkére kellett festeniük, kihívó öltözéket kellett viselniük és folyamatosan újra és újra ki kellett magukat sminkelniük a munkahelyükön.

A jelentés arra szólította fel a kormányzatot, hogy változtasson a szabályozáson, ha szükséges, hogy hatékonyabban védje meg a dolgozókat a munkahelyi nemi diszkriminációtól, és növelje jelentősen a törvény ellen vétő munkaadók büntetését.

“A munkaadóknak azzal kellene foglalkozniuk, hogy miként lesz a munka hatékonyabb, és mitől érzik úgy a dolgozók, hogy részei a csapatnak. Ez nem a magas sarkú cipő” – mutatott rá Sam Smethers, a The Fawcett Society nőjogi jótékonysági szervezet tagja.

Nicola Thorp petícióját a magas sarkú cipő kötelező viselése ellen több mint 150 ezren írták alá, a parlament március 6-án foglalkozik vele.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top