Öltözködjünk

7 dolog, amit megéri eladni a neten

Egyre többen vannak, akik a boltokban járkálás helyett inkább az internetes piactereken nézelődnek. És ami még jobb hír: ahhoz, hogy csatlakozzunk ehhez a virágzó piachoz, nem kell saját üzlet. Tucatnyi jobbnál jobb virtuális piactér várja, hogy feltöltsük rá, amink van, és máris kezdődhet a biznisz. Persze azt azért érdemes tudni, mi az, amit el lehet adni – és mi az, ami nem kecsegtet gyors sikerrel.

1. Elektromos holmik

A statisztikák szerint ebből adnak el a legtöbbet a világhálón – ami jó hír, ha mobiltelefon-gyárad van, de sajnos ha a saját megunt, használt cuccaidat akarod eladni, akkor nem ennyire verőfényes a kép. Ez ugyanis azt jelenti, hogy óriási a konkurencia, így az árak nagyon alacsonyak. Sajnos még a dobozban tárolt, karcmentesen tartott tavalyi mobilodat sem tudod igazán jó áron eladni egy online piactéren – és ha bármilyen hibája van, akkor szinte lehetetlen a helyzet. Kivéve persze, ha hajlandó vagy nagyon-nagyon olcsón megszabadulni tőle.

Ami mégis megy: Ha olyan holmid van, ami egy kicsit is kilóg az egyentömegből, akkor már van esélyed a magasabb profitra. Egy régi kazettás rádió, bakelites lemezjátszó, különleges színű fényképezőgép, Star Wars formájú pendrive, sötétben világító kábel. Ezekért a különlegességekért mindig óriási licitharc van. 

7 dolog, amit megéri eladni a neten

2. Gyerekjáték

Régi plüssel, kócos babával, kopott dobozos társassal tele a net, hiszen minden családban tucatjával akadnak ilyenek, és amint kinövi a gyerek, kell a hely az új szerzeménynek. Logikus hát, hogy eladjuk, ami már nem kell – de valljuk be, ha a gyerekek pár évig játszanak egy játékkal, akkor az bizony nem lesz vonzó a következő kis tulaj számára. Nem mondom, hogy a kopottas játék rossz – csak hát nem ér túl sokat. Tehát ha hajlandó vagy olcsón adni, akkor megszabadulhatsz tőle, de sajnos a hiányos, szakadt, elromlott játék akkor sem fog sokat érni, ha amúgy eredetileg nagyon-nagyon drága volt.

Ami mégis megy: A márkás cucc. A használt Lego (pláne ha a doboza is megvan) többet ér pár év múlva az online piactéren, mint újonnan volt anno a boltban. Tehát amikor ezért nyivákol a gyerek, vedd meg nyugodtan: értékálló befektetés. A favonat is hasonlóan elnyúzhatatlan dolog, bár ha kis filctollal megszépíti a gyerek, akkor az komolyan levon az értékéből. A babaházak is viszonylag jó áron eladhatóak, és a jelmezek is, és mindig minden, ami Disney. Még a Mekis műanyag vackok is. 

3. Babás holmik

A terhesség egyik legkellemesebb része a kötelező vásárlás – de épp ugyanennyire sokkoló is azzal szembesülni, hogy mennyi pénzre van szükség ahhoz, hogy az ember megfelelően felkészülve várhassa a kisded érkezését. Ráadásul a babás holmik nagy részéről végül kiderül: semmi szükség nem volt rájuk, ám a kismamák nagy része akkor is ragaszkodik hozzá, hogy megvegye a mérleget vagy a hímzett pólyát, ha a barátnői megesküsznek rá, hogy semmi hasznát nem látja majd később. Tehát amikor a gyermek kinő a kisbabakorból, az ember ott marad egy csomó cuccal, aminek a jelentős részét soha nem is használta. Szerencsére ezeket elég jól el lehet adni aztán az interneten.

Ami nagyon megy: Minden. A megmaradt pelenkától, a designer kiscipőn át a használt babakocsitól kezdve minden, de minden kell másoknak is. És ha olcsón kapják, az dupla öröm. A nagyobb cuccok esetén azonban óriási lehet a postaköltség, amit senki nem szeret kifizetni, érdemes ezért először a helyi babás oldalakon, közösségekben meghirdetni, amink van.

7 dolog, amit megéri eladni a neten

4. Könyv

Mielőtt vérmes reményekkel elkezded kiárusítani a nagymama könyvtárát, érdemes körbenézni pár antikváriumban. A legtöbb előtt egy kis asztalt fogsz látni: száz forintért (vagy ingyen) elvihető könyvekkel. Bizony a rakéta regénytár, a régi lexikonok és a csehszlovák költők összes művei ide tartoznak. Még a helyi könyvtár sem fogja elfogadni – és pénzt meg tutira nem ad érte senki. Ami meg a legújabb bestsellereket illeti: a könyvesboltban egy vagyont kell kiadni értük, de egy év múlva már a neten is fenn lesznek pdf-ben, akár a mobilodra is letöltheted. Szóval kicsi rá az esély, hogy komoly vagyont árulhass ki belőle.

Ami mégis megy: Idegen nyelvű könyvek, nyelvkönyvek, egyetemi jegyzetek, múlt századi könyvek, és régi gyerekkönyvek. Minden, ami nincs fenn a torrent oldalakon, jól eladható, csak meg kell találni a megfelelő fórumot, ahol nagy rá az igény. Viszont ez pont olyan terület, ahol a hagyományos internetes eladási oldalak elég gyengén teljesítenek, tehát ha maximális profitot akarsz kihozni belőle, szükséged lesz egy kis kreativitásra: tegyél ki az egyetemen egy listát a régi jegyzeteidről, vagy keresd meg az adott nyelv facebookos rajongóit. 

7 dolog, amit megéri eladni a neten

5. Ruha

Ami szakadt, bolyhos, divatjamúlt, az másnak sem lesz érték. Értem, hogy lelkileg nehéz lenne  kidobni, pláne, amikor “Etiópiában éheznek, és hogy örülnének egy új ruhának”, de a valóság az, hogy világszerte túltermelés van ruhákból, és a nagy boltok leértékelésein fillérekért vehetsz új cuccokat is, így elég kicsi a piac a használtra, különösen a neten, ahol nem lehet előtte felpróbálni. Többre mész a helyi bolhapiacon, vagy ha egyszerűen beviszed egy zsákban, és elfogadod érte a kilós árat.

Ami mégis megy: A márkás ruha. A márkás cipő. A márkás táska. Ha olyan cuccaid vannak, amiknek a kis cetlijére IGAZÁN nagy nevet hímeztek, akkor bizony elképzelhető, hogy komoly összeget is kaphatsz érte, ha jó helyen sikerül meghirdetned. A tavalyi divat is jól eladható – de a hatvanas-hetvenes évek, vagyis a vintage számít igazán menőnek. Ezek a régi ruhák igazán jó minőségű anyagokból készültek, és egyre divatosabbak.

7 dolog, amit megéri eladni a neten

6. Sportcuccok

Lehet, hogy te már rég megbántad, hogy megvetted azt a szobabiciklit, mert csak a használt ruhákat dobod rá – de sokan vannak, akik a fél karjukat odaadnák érte, hogy olcsón megszerezhessék tőled. A súlyzók, a félig elfogyasztott fehérjeporok, a menő sporttáska és a soha nem használt lépésmérős óra pont ugyanennyire vágyott holmik. Minden, ami segít abban, az egészséges élethez vezető úton jól eladható a neten.

Ami nem megy: Az a használt sportruha, sportcipő. Mondjuk ez érthető  – hiszen azért sport közben nem kevés izzadtság áramlik ki a testedből, aminek mások nyilván a nyomait sem szeretnék magukon érezni. 

7 dolog, amit megéri eladni a neten

7. Régiségek

A nagyi régi bútorai, foteljei, szőnyegei, porcelánjai és egyéb csetreszei manapság reneszánszukat élik. Kifejezetten divatossá vált keverni a modernet az antikkal, és pár régi holmi igazi sármot ad a legmenőbb lakásnak is. Nem baj, ha kopott a tejhordó edény, vagy lejött a festék a háromlábú székről, a menő cégek mostanság az újat is kicsit viseltesre dizájnolják. De sajnos nem minden jól eladható, és tutira nem annyiért, mint gondolnánk. Vannak persze vagyont érő intarziás asztalkák és milliókat érő régi festmények, de a jóval gyakoribb tőkepáncélos versenyzongora vagy az ófelnémet tálaló gyakran még ingyen sem talál új otthonra. Marad tehát a kérdés: őrizgessük és kerülgessük még egy darabig, vagy szabaduljunk meg tőle szinte ingyen, és engedjük fellélegezni a lakást? Alapszabályként minél nagyobb és sötétebb egy bútor, annál kevesebbet fog érni. Persze hívjunk szakértőt (vagy még jobb, ha egy fotóval a kezünkben bekopogunk egy aukciósházba tanácsot kérni), és kérdezzük őket nyugodtan, de el kell fogadni: a szállítás, a tárolás és a méret bizony behatárolja a potenciális vásárlók körét.

Ami mégis megy: Minden, ami a konyhába kell. Az elmúlt években divatba jött a főzés, és vele együtt a régi konyhai cuccok is. A furcsa sótartók, a régi, karakteres fazekak, kávédaráló és hurkatöltő. Nem feltétlenül a használat kedvéért, inkább díszítő elemként, tehát nem számít, ha hiányzik pár darabja, csak szép legyen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top