Öltözködjünk

Diana hercegnő 12 legemlékezetesebb divatpillanata

20 éve már, hogy Diana hercegnő meghalt, mégis úgy tűnik, hogy az iránta való érdeklődés cseppet sem enyhül. A Szívek Királynője nemcsak jótékonysági rendezvényei, elesetteket segítő szándéka miatt vált népszerűvé országán kívül is, hanem divat iránti érdeklődése, öltözékei is elismerésre tarthatnak számot mind a mai napig.

Nem csoda, hisz’ mióta Coco Chanel megtervezte a kis fekete ruhát, az ő 1994-ben viselt darabja számít a legemlékezetesebbnek, de a koronaékszerek kreatív viselésében is az élen járt.

1981

Diana hercegné legemlékezetesebb divatpillanatai
Fotó: Getty

Diana hercegnő puffos ujjú menyasszonyi ruháját akkoriban legalább olyan érdeklődés övezte, mint Katalin hercegné Alexander McQueen esküvői ruháját 2011-ben. A hétméteres uszállyal végződő ruha brit szőtt selyemből készült, fazonjának kialakításában pedig Diana teljesen szabad kezet kapott, azt ő és a két divattervező, David és Elizabeth Emmanuel közösen álmodta anyagba. Szomorú kiegészítői a történetnek azok az információk, amelyek jóval később láttak napvilágot arról, hogy a ruha méretét szinte próbáról próbára csökkenteni kellett. Diana ugyanis már az esküvőt megelőzően sejteni kezdte, nem lesz része örök szerelemben Károly mellett, az idegeskedéstől pedig fogyni kezdett, sőt bulimiás is lett.

1985

Diana hercegné legemlékezetesebb divatpillanatai
Fotó: Getty

Egy divatbemutatón viselte Diana hercegnő a csillogó ezüst ruhát, amelyhez hasonlót sokat láthatunk mai kiadásban az őszi–téli szezonban. A nemesfémek ragyogó színei ugyanis újra itt lesznek köztünk, hiába, a divat körforgása már csak ilyen. Diana szerette a hangsúlyos, válltöméses darabokat, és nem ódzkodott a hátul mélyen kivágott fazonoktól sem, mint amilyen ez a Bruce Oldfield alkalmi ruha is volt.

1985

Diana hercegné legemlékezetesebb divatpillanatai
Fotó: Getty

Ugyanebben az évben, mikor Károly herceggel Ausztráliába látogattak, egy Melbourne-ben tartott bálon viselte a zöldeskék, félvállas ruhát. Az estélyi ruha önmagában is káprázatos volt, a hozzá választott kiegészítő azonban mindent vitt. Az ugyanis nem volt más, mint egy smaragdokkal és gyémántokkal kirakott nyakék, amelyet a kedves anyóstól kapott. Valószínű azonban, hogy Erzsébet királynő ennél jóval rendeltetésszerűbb viseletet várt volna el menyétől.

1987

Diana hercegné legemlékezetesebb divatpillanatai
Fotó: Getty

Íme a ruha, amiben Diana hercegnő megtáncoltatta John Travoltát. A táncparkett ördöge pedig nem is választhatott volna jobb helyszínt a hercegné táncba vitelére, mint a Fehér Házat, ahol Raegen elnök és a válogatott vendégsereg gyűrűjében rophatta Dianával. A ruháról szólva, egy sötétkék bársony estélyi volt a szerencsés kiválasztott, amelyhez gyémántokkal kirakott nyakéket és tiarát viselt a hercegné.

1987

Diana hercegné legemlékezetesebb divatpillanatai
Fotó: Getty

Nem véletlen, hogy divatikon lett belőle. A puffos aljú, csíkos ruha és a kétsoros gombolású, hosszított fazonú blézer látványos outfitet eredményezett számára az 1987-es Cannes-i Filmfesztiválon. A fekete orrú körömcipő talán már kicsit túlzásba is viszi az összhangot, mindenesetre nem kell csodálkozni, hogy kedvelte Catherine Walker kreációit.

1989

Pinterest

undefined

A flitterekkel és gyöngyökkel gazdagon díszített fehér Catherine Walker ruhát és hozzá illő, állógalléros blézert Diana egy hivatalos hongkongi látogatáson viselte. Az álomszép ruha igazi örök darab, hiába lassan harminc éve, hogy megtervezték, ma is megállná a helyét bármilyen elegáns rendezvényen. Az öltözék azóta már nevet is kapott és Elvis Ruhaként vonult be a divattörténelembe.

1991

Pinterest

undefined

 A fotót, amelyen a gyöngyökkel díszített Atelier Versace selyem couture ruhát viselte, Patrick Demarchelier készítette még 1991-ben a hercegnéről. Halálát követően a fotó 1997 novemberében a Harper’s Bazaar novemberi számának címlapjára is felkerült, amelyben a hercegné emléke előtt tisztelgett a neves divatmagazin. Az aranyozott szegecsekkel és üveggyöngyökkel kivarrt kék estélyi ruha állítólag az első volt, amelyet Gianni Versace Dianának tervezett.

1994

Diana hercegné legemlékezetesebb divatpillanatai
Fotó: Getty

Mikor 1994-ben az angol televízió leadta az ominózus műsort, amelyben Károly herceg először ismertbe be nyíltan hűtlenségét, biztosra lehetett venni, hogy másnap minden újság ezt a témát fogja ízekre cincálni. Diana azonban mindezt keresztülhúzta, mikor a görög tervező, Christina Stambolian szexi kis fekete ruhájába bújt a Vanity Fair partijára – ami történetesen ugyanazon a napon volt, a tévéműsor után. A következő nap címlapfotója így nem is lehetett volna más, mint a gyönyörű, szexi és fiatal hercegné, aki maga is túl kihívónak találta eredetileg a ruhát.

1995

Diana hercegné legemlékezetesebb divatpillanatai
Fotó: Getty

Mint minden királyi méltóságtól, tőle is elvárták, hogy angol divattervezők kreációit viselje, hogy ezzel is támogassa, népszerűsítse hazája tehetséges vállalkozóit. Különválásukat követően azonban Diana már lazábban kezelte a szigorú elvárásokat, és gyakran viselte más országok tervezőinek ruháit. Ilyen volt ez karmazsinvörös Christian Lacroix darab is, amelyet egy párizsi fogadásra vett fel. A színben passzoló ékszertáskával és magassarkúval olyan, mintha csak valamelyik 2017-es őszi/téli kollekcióból bukkant volna elő.  

 1995

Pinterest

undefined

Gianni Versace tervezte számára a babarózsaszín, Jackie Kennedy inspirálta kosztümöt, amelyhez Philip Sommerville pillbox kalapot viselt.

1995

Diana hercegné legemlékezetesebb divatpillanatai
Fotó: Getty

Szintén 1995-ös outfitje volt a narancssárga Versace kosztüm, amelyet egy liverpooli eseményen viselt. Kiegészítőül fekete Dior táskát választott szettjéhez, amely a fekete övvel és garbóval tökéletes összhangot teremtett.

 1997

Pinterest

undefined

Boszniai látogatásán viselte a farmer–fehér ing együttest, amelyhez hasonlóakat máskor is szívesen hordott. A képen látható mom jeans időközben szintén visszatért, a fotón látható szerelés így mondhatni igazi must-have darab jelenleg is.

 

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top