Öltözködjünk

A ruhamérethez igazította a stewardessek fizetését egy légitársaság

Két légiutas-kísérő beperelte a céget: szerintük igazságtalan, hogy a külsejük és nem az elvégzett munkájuk alapján kapják a fizetésüket.

Az orosz bíróság a napokban annak a két stewardessnek a javára döntött, akik azért perelték be volt munkáltatójukat, mert az a ruhaméretükhöz igazította a fizetésüket. A BBC tudósításából kiderült, hogy az Aeroflot elnevezésű cég egyrészt a szabályzatban rögzítette, hogy a légiutas-kísérők nem hordhatnak 42-esnél nagyobb ruhákat, másrészt a „plus size” stewardesseket tudatosan rövidebb útvonalakra osztotta be.

A cég a bíróságon ezt a döntését azzal magyarázta, hogy a nehezebb munkatársaik reakcióideje lassabb vészhelyzetek esetében, majd hozzátették azt is, hogy mivel az illető súlyosabb, így arányosan több benzint is „fogyaszt”, vagyis a cégnek is többe kerül.

Irina Jeruszalimszkaja a bíróságon elmondta, kész agyrémnek tartja az Aeroflot új szabályzatát. „Egészen elképesztő, hogy komoly, szakmai szempontok között szerepeltetik a ruhaméretet is. Szerintem ez ellentmond a józan paraszti észnek: el se hiszem, hogy egy alkalmazott külseje fontosabb, mint az, hogy hogyan végzi a munkáját.

Jevgenyija Magurina, a másik érintett stewardess azt mondta, az Aeroflot szabályzata képtelenség, szerinte ez olyan, mintha az orvosoknak vagy a mérnököknek is az befolyásolná a fizetését, hogy milyen méretű ruhát hordanak.

Olvass még többet a stewardessekről az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top