Öltözködjünk

Ez a 10 bátor nő megmutatja, hogy minden test készen áll a strandszezonra

Csodálatos fotósorozat!

Bár a pozitív testkép, önmagunk elfogadása olyan trend, amely szerencsés módon egyre inkább terjedni látszik, sok nő még mindig úgy érzi, hogy nem elég csinos, nem elég fiatal, röviden: nem elég ahhoz, hogy fürdőruhában mutassa meg magát a strandon.

Szinte minden nő elégedetlen a testével, de ha jobban megnézzük saját magunkat, nemcsak a testünkbe íródott történetünket, a karbantartására fordított fizikai munkát láthatjuk például a hegekben, striákban, az erős izmokban, de azt az elképesztő szellemi energiát és időt is, amelyet arra használtunk, hogy kamaszkorunktól kezdve megbarátkozzunk vele, vigyázzunk rá, vagy változtassunk rajta. És ez mindannyiunkra vonatkozik.

Erre hívja fel a figyelmet a litván „Dydis nesvarbu” (A méret nem számít) projekt, amely 10 nagyon különböző, fürdőruhát viselő nőt mutat meg. Vidám, magabiztos fotóik és a hozzájuk tartozó történetek sokaknak erőt adhatnak. Általuk azt is megtudhatjuk, hogy ami kívülről „problémátlan testnek” vagy önbizalommal telt mosolynak tűnik, az sokszor kemény, gyakran évekig tartó munka, tudatosan gyakorolt önelfogadás eredménye.

1.       Giedre

Nyáron megmelengeted a gondolataidat, a szívedet, a testedet.

Régen mindenért a testemet hibáztattam: sikertelen kapcsolatok, kudarcok a munkahelyen, rossz hangulat stb. Úgy éreztem, az én hibám, hogy nem vagyok képes változtatni rajta. Aztán elkezdtem a testem helyett a gondolataimon dolgozni: ez kilenc éve volt. Azóta számomra a nyár egyet jelent a fürdőruhával.

Fotó: dydisnesvarbu/Instagram

2.       Odeta

A nyár számomra a belső szabadság, a mezítláb eltöltött hosszú esték, a spontán ébredés, a kalandok, az emberi test illatának ideje.

A testem elválaszthatatlan tőlem. Emlékek térképe, erő és ügyesség van benne.

Bízom a testemben, amikor legyőz egy betegséget, amikor a gyermeket ringatom, vagy amikor szeretkezem. Ha visszatekintek, azt látom, hogy kicsi korom óta jó barátságban vagyok a testemmel, mindig is szépnek és erősnek éreztem magamat. Szeretném, ha a gyermekeim is így gondolkodnának.

A tanácsom azoknak, akiket zavar a fürdőruha: próbáljátok ki a nudista strandot!

Fotó: dydisnesvarbu/Instagram

3.       Irmina

Nyár: önbizalom és friss levegő. Nyáron álmodom.

Gyerekként elég különc voltam. Annyira gyűlöltem a testemet, hogy minden egyes alkalommal, amikor a strandon voltam, azt kívántam, bár láthatatlanná válhatnék. Idővel azonban megtanultam elfogadni a testemet. Bár gyenge és tökéletlen, de az enyém. Hosszú időbe telt, de meggyőztem magamat, hogy én is viselhetek szép ruhákat, én is hordhatok fürdőruhát, sőt én is lehetek szép.

Fotó: dydisnesvarbu/Instagram

4.       Simona

A nyár tökéletes idő, a nyár az élet.

Világéletemben én voltam a „nagydarab” lány a nőies testtel. Miután két gyermeket szültem, a súlyom harmadával nőtt. Mindent megteszek, hogy egészséges és erős legyek, az pedig, hogy hogy nézek ki, a magánügyem.

Imádom a vizet, és nem fogok csak azért éjszaka járni fürdeni, mert félek, hogy megbámulnak. Igen, néznek, de ez az ő problémájuk, nem az enyém.

Mostanában azt vettem észre, hogy a nők milyen ritkán bókolnak egymásnak, pedig támogatnunk kellene egymást. Nem kell, hogy barátok legyünk, de nem is muszáj ellenségeskedni.

Fotó: dydisnesvarbu/Instagram

5.       Virginija

A nyár számomra melegséget és álmokat jelent.

A testem pedig olyasvalami, amire vigyáznom kell. Azt hiszem, hogy test és lélek kéz a kézben járnak. Az idő nem volt rám különösebb hatással. Minden változik, és húsz év után arra jössz rá, hogy a változás természetes. Neked csak meg kell tanulnod elfogadni. Szeretem és vigyázok a testre, amit kaptam.

Fotó: dydisnesvarbu/Instagram

6.       Maja

A nyár maga a napsütés és a nevetés. Amikor fiatalabb voltam, más volt a viszonyom a nyárhoz. Annyira féltem, hogy kiderül, milyen kicsik a melleim, hogy egy külön melltartót hordtam a fürdőruhám alatt.

Mióta elkezdtem tudatosan dolgozni ezen, rájöttem, hogy a testem egy lehetőség, amellyel élnem kell. Ezt az egy testet kaptam, és nem fog változni. Ha akarom, javíthatok rajta: például egészséges életmóddal vagy edzéssel.

Az élet túl rövid, hogy gyűlöljük magunkat, ezért döntöttem úgy, hogy inkább megszeretem a testem.

Fotó: dydisnesvarbu/Instagram

7.       Kristina

A nyár az élmények és vakációk ideje.

A testem én vagyok. Bár fogyatékkal élek, és ez néha nehéz, rájöttem, hogy ha nem alkalmazkodom az állapotomhoz, az az életemtől fog megfosztani. Elkezdtem értékelni a testemet, a sajátossága tesz egyedivé.

Nem szabad szégyenkeznünk a testünk miatt – legyen az karcsú, ó-lábú vagy egylábú.

Fotó: dydisnesvarbu/Instagram

8.       Justa

A testem nemcsak munkaeszköz, de az önkifejezés egy formája is. Hat hónappal a szülés után kicsit ideges voltam a nyártól és attól, hogy fürdőruhát kell vennem. Elméletben persze tudom, hogy edzőként erősnek kell lennem, de a gyakorlatban kiderült, hogy a testemnek időre lesz szüksége, hogy újra formába kerüljön.

Fontos, hogy elfogadd a tested, hogy örülj neki – ennyi kell, hogy gyönyörű légy.

Fotó: dydisnesvarbu/Instagram

9.       Neringa

Kamaszként jobban szerettem a testemet, mert könnyebb volt irányítani. Mármint lefogyasztani. Ma már nem mindig tudom elfogadni, de megtanultam, hogyan öltözzek úgy, hogy jól érezzem magam.

A tökéletlen testek elfogadásában – legyen az az enyém vagy másé – még nagyon kezdő vagyok. Minél több ilyen, a normától eltérő testet látok a médiában, annál könnyebb, de azért idő kell neki. Még ez a fotó sem növeli annyira az önbizalmamat, mint például a fotózás maga.

Még mindig „javítani” akarok az alakomon. Értem, persze, hogy egy fotózástól nem fogom rögtön megszeretni magamat, ehhez sok idő és kemény munka kell. És amúgy is: mi az, hogy tökéletes test?

Fotó: dydisnesvarbu/Instagram

10.   Estera

Testem és lelkem, ez a két cinkostárs, (remélem) még jó ideig össze lesz kötve. Ha belegondolsz, butaság félni a tökéletlenségtől. Ahol te csúfságot látsz, mások szépséget vesznek észre.

A kapcsolatom a testemmel napról napra jobb. Fontos, hogy kilépj a buborékodból, és kezdd megtapasztalni a világot. Beszélj új emberekkel, találkozz új kultúrákkal. Ha ezt megteszed, egyszerre semmit nem fog jelenteni az, hogy kinek gondolod magad. Meg fogod látni, hogy mindenki tökéletesen tökéletlen. Mindenki a maga módján különleges!

Fotó: dydisnesvarbu/Instagram

(via Bored Panda)

Kiemelt képünk: dydisnesvarbu/Instagram

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top