Őrangyal cikkek

Tuti tippek anyukáknak: így utazz gyerekkel

A gyerekes lét megannyi meglepő élethelyzetet produkál, nincs ez másképp akkor sem, amikor anya autóba száll a kölykökkel. Így nem a pótkerék és az elakadásjelző háromszög az, amire egy anyának a napi autózás túléléséhez a legnagyobb szüksége van.

Ha gyerekkel indulunk bárhova, akkor felpakoljuk az egész házat, így van ez autózáskor is. Nem is gondolnánk, de még a legkisebb női autóból is egy csapásra lakókocsi válik, ha azt egy anya és a gyereke(i) használják. De mi az a sok-sok cucc, amire a túlélés érdekében szükségünk lehet anyaként az autóban? Összeszedtük, hogy másokat ne érhessen meglepetés.

Biztonság

Még meg sem született a csemeténk, amikor már változtatni kell autós szokásainkon, és bizony a pocak növekedésével gyakori autózáshoz nem árt beszerezni egy kismamáknak kifejlesztett övterelőt.

Amikor megszületik a bébi, akkor a megfelelő autós hordozót kell megvásárolnunk. Már az első használat során rájövünk, hogy bizony nem kényelmes karon cipelni ezekben az ülésekben a pár kilós csecsemőt sem, szerezzünk hát be egy a hordozó fülére szerelhető könyökhajlatvédőt.

Ahogy nő a gyerek, mindig úgy válasszunk megfelelő méretű ülést, erről egy külön cikket is készítettünk. Azon túl, hogy a gyerek korának megfelelő, biztonságos ülést veszünk, nem árt azt is megnézni, dönthető-e az, kényelmes-e, amikor elalszik benne. A buksi előrebillenését utazófejpánttal előzhetjük meg, de vásárolhatunk nyakpárnát vagy biztonsági övre tehető párnát is. A komfortos utazáshoz elengedhetetlen a megfelelő árnyékolás, az autóba besütő naptól akár tavasszal vagy ősszel is leéghetnek a kicsik pár óra alatt is.

Játék

Ha hosszabb útra indulunk, mindig legyen nálunk játék, mert az unatkozó gyerekek könnyen elterelhetik a szülő figyelmét az útról és a forgalomról. A játékboltokban sok praktikus, kifejezetten autóba szánt terméket találunk. Fontos, hogy olyan játékokat engedjünk csak az autóba, amik nem veszélyesek, nem zavarhatják meg a vezetőt.

Mindennapi autós túlélő anyáknak

1. Felakasztható játék autós hordozóhoz, Mamas & Papas 6.490 forint
2. Utazó fejpánt, CarMagic 3.400 forint
3. Babafigyelő visszapillantó, Babavilag.hu 1.790 forint
4. Kismama biztonságiöv-terelő, Besafe 11.990 forint
5. Kézfertőtlenítő, Kub2go 3.890 forint
6. Könyökhajlatvédő, Babamnak 3.990 forint
7. Vízhatlan tároló, Kivibag 3.800 forint
8. Pelenkázó alátét, Liliputi 13.490 forint

Útvonaltervezés

Az utat tervezzük meg előre, merre megyünk, a GPS mellett legyen nálunk hagyományos térkép is, biztos, ami biztos. Ha a telefonunkkal navigálunk, akkor mindenképpen szerezzünk be egy külön telefontöltőt az autóba. Ha hosszabb útra indulunk, akkor azt is határozzuk meg, milyen távokat milyen részletekben és ki fog levezetni. Ha a sofőr fáradt, tartsunk pihenőt, egyébként sem árt néha megállni, megnyújtózni és pár tornagyakorlatot elvégezni. Ha például a számításokkal ellentétben az út hosszabbra nyúlik, módosítsunk, álljunk meg többször, akár aludjunk valahol útközben.

Élelmezés

A másik fontos kérdés a pocak, a legrosszabb evő gyerekekre is egyből rátör a farkaséhség, amit beülnek az autóba. Mindig pakoljunk kulacsba innivalót, vízhatlan zsákba szendvicset, a kicsinek pedig gyümölcspürét. Jó, ha ezeket a gyerek közelébe tesszük, például egy, az ülés háttámlájára tehető tárolóba. Utazás közben csak a nagyobbaknak engedjük, hogy egyenek, a kicsiknél kockázatot jelent a félrenyelés, a fulladás.

Higénia

Ahogyan más, kisgyerekes helyzetekben is nélkülözhetetlen és életmentő lehet a popsitörlő, úgy az autóban is az. Ha még pelenkás az egyik utas, akkor számítsunk rá, hogy az út során majd meg kell állnunk pelenkát cserélni, és nem feltétlenül lesz lehetőségünk kezet mosni, a törlőkendő mellett kézfertőtlenítő, pelenkázó alátét és szemetes zacskó vagy mosható vízhatlan zsák is legyen nálunk.

A kézfertőtlenítő nagyobb gyerekeknél is hasznos, és nem árt, ha a táskában lapul sebfertőtlenítő és legalább néhány ragtapasz a kötelező autós mentőláda mellett. A WC-papír és a papírzsebkendő pedig legyen alapfelszerelés az autóban is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top