Otthon

Gyógyító teák

A gyógynövények hatóanyagait sokféle módszerrel juttathatjuk be szervezetünkbe. Készíthetünk kenõcsöket, borogatásokat, szirupokat, pakolásokat, belélegezhetjük füstjüket, de a legáltalánosabban alkalmazott eljárás a teakészítés.

Úgy tartják, hogy teát még a legügyetlenebb férfi is képes készíteni, de a gyógynövényteák esetében ügyelni kell néhány dologra a megfelelő hatás elérése, és a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében.


Miből készítsük?

A gyógynövényteákat, ha van rá mód, ne csapvízből készítsük, hanem ásvány-, vagy forrásvízből. Nem mindegyik tea rendelkezik finom aromával, éppen ezért sokan ízesítik a hagyományos teákhoz hasonlóan cukorral és citrommal, pedig ez hibás lépés.

Cukrot egyáltalán ne használjunk, ha mindenképp édesíteni akarjuk, tegyünk hozzá mézet. A légúti megbetegedések elleni teáknál ez kifejezetten hasznos, azonban a gyomor-, máj-, epeproblémák kezelésére főzött, valamint a fogyasztó teakeverékeket egyáltalán nem szabad édesíteni.


Hogyan készítsük?

Gyógyteákat készíthetünk forrázással és főzéssel. A forrázás során általában a növény gyengébb részeit, virágát, leveleit öntjük le 100 fokos vízzel, majd lefedjük, és körülbelül 10-15 percig ázni hagyjuk. A kérgekből, gyökerekből, szárakból, gumókból, termésekből főzetet készítünk, ami úgy készül, hogy lefedetlen fazékban, lassú tűzön egy órán keresztül főzzük a növényi részeket. Ez idő alatt a víz csaknem fele elpárolog, de ezt ne közben pótoljunk, hanem eleve több vizet tegyünk fel.

Egyes növények hőérzékeny hatóanyagot tartalmaznak, ilyen például a C-vitaminban gazdag csipkebogyó és a len is. Ebben az esetben a növényt egy napon keresztül szobahőmérsékleten áztatjuk, majd leszűrjük, és kicsit meglangyosítva fogyaszthatjuk.


Milyen mennyiségben?

Az arányokkal is vigyázni kell. Nem elég, ha tudjuk egy növényről, hogy milyen panaszokat enyhít, ismernünk kell a receptekben megadott pontos arányokat. Általában szárított növényi részeket alkalmaznak, de a frissen szedett gyógynövény is kiválóan megfelel a célnak, csak ezekből kétszeres mennyiséget kell számolni.

A friss növényeket felhasználás előtt össze kell törni, hogy az elroncsolódott szövetekből felszabaduljon a hatóanyag. Ha valóban gyógyulni szeretnénk, tartsunk kúrát. A kúra napi három csésze teát jelent, természetesen a recept arányainak betartásával. A teát lefőzhetjük előre egész napra, sőt hűtőben akár három napig is eltarthatjuk, de tovább semmiképpen. Heveny betegségek esetén pár napon belül eredmény mutatkozik. Akut megbetegedéseknél a teakúra hetekig eltarthat, és csak lassanként érezhető gyógyító hatása.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top