nlc.hu
Otthon
Varázsfüvek, gyógynövények

Varázsfüvek, gyógynövények

Évszázadokig tartott, míg az ember a gyógynövények valódi hatását megismerte. Régen teljesen más jelentést tulajdonítottak nekik, sok helyen a boszorkányok, az ördög és minden lehetséges földöntúli hatalom elleni harc fegyverének számítottak. Ám a természettudomány modern módszerei által titkaik nyomára jutott az ember.

A következőkben az öt legismertebb gyógynövény „varázserejéről”, hatóanyagaikról és a tudomány által elismert hatásukról tudhatjuk meg a részleteket.


Árnika


Az árnika virágának fontosabb hatóanyagai a keserűanyagok és az illóolaj.


Mint varázsfű
Ezt a növényt leggyakrabban Szent Iván-nap (június 24.) előestéjén használták. A mezők széleit árnikakoszorúval vették körül. Ennek a rítusnak kellett megvédenie a terményt, a betakarítást veszélyeztető gonosz démonoktól.


Mint gyógynövény
Az árnika segít zúzódások, vérömlenyek és vénás panaszok enyhítésében. Árnikakészítmények (krém, tinktúra) recept nélkül kaphatók a gyógyszertárakban. Csak külsőleg használható!


Macskagyökér

A macskagyökér az illóolaj mellett a növénynemzetségre jellemző valepotriátokat tartalmaz. Átható illata az izovalériunsavnak köszönhető.


Mint varázsfű
A néphiedelem szerint erős illata visszafordulásra kényszeríti a boszorkányokat és démonokat is. Az ördög által megszállottakat izzó macskagyökérvessző füstjének belégzésével gyógyították. A növényt pestis ellen, sőt „szerelmi bájitalként” is használták.


Mint gyógynövény
Manapság a macskagyökeret gyengébb idegzetűeknek feszültségoldásra ajánlják. Megnyugtat, lecsillapít, ellazít, és ezáltal elősegíti a jobb alvást. A gyökérből különböző készítményeket állítanak elő: teát, tinktúrát, tablettát. Különösen erős stresszhelyzetekben jól használható szer. Lazító hatásával segít az erőgyűjtésben. Ideges nyugtalanság és álmatlanság esetén jól bevált egy nyugtató fürdő macskagyökér-kivonattal. Jól kombinálható orbáncfűvel, citromfűvel és komlóval.


Csalán

A csalán egész sor értékes anyagot tartalmaz, így például flavonoidokat, víz- és zsíroldékony vitaminokat, karotinoidokat, valamint szerotonint és acetilcholint is.


Mint varázsfű
Mivel a bőrön égő érzést okoz, a néphagyomány a szerelmi hévvel hozta kapcsolatba. Ezért rendszerint csalánmagot tettek a „szerelmi bájitalokba”. Már az ókorban is a férfipotencia növelésére használták.


Mint gyógynövény
Ma a csalánt vértisztító hatása miatt használják. A salaktalanítást szolgálja. Csalánteakúra ajánlott (maximum 46 hetes) ödéma, húgyúti gyulladás, hólyaggyengeség, prosztatabántalmak, allergia és tavaszi fáradtság esetén is. Tartós használata különösen vesebetegeknek tilos.


Zsálya

A zsálya hatóanyagként illóolajat, cserzőanyagot, flavonoidot, rozmarinsavat és más egyéb vegyületet tartalmaz.


Mint varázsfű
Egy középkori tudományos-mágikus mű ajánlata szerint a növény segítségével őrületbe lehet kergetni egy embert, vagy kígyókat lehet a házába varázsolni.


Mint gyógynövény
A zsályatea segít gyomor- és bélgyulladás, emésztési zavarok, puffadás és hasmenés esetén. Ha elalvás előtt isszák, éjszaka megakadályozza a túlzott izzadást. A zsályatinktúra gargalizálása segít a fogínygyulladáson és a torokfájáson.


Cickafark

A cickafark főbb hatóanyagai: illóolaj, flavonoidok, keserű- és cserzőanyagok.


Mint varázsfű
A középkorban a cickafark a macskagyökérrel és az angyalgyökérrel együtt a pestis és a marhavész ellenszere volt. Ezenkívül az akkori babonák szerint a gyökerén csüngő férgek szerencsét hoztak, ha a megfelelő időszakban egy zacskóban a testre erősítették őket.


Mint gyógynövény
A cickafarkot gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása miatt értékelik oly nagyra. A gyomorra és a belekre is hat, epepanaszok oldására és menstruációs görcsök enyhítésére is jó. Leveléből és virágából készítsünk teát, és kúraszerűen kortyoljunk el mindennap 2-3 csészével belőle. Cickafarkpakolást tehetünk nyílt sebekre, napégésre és aranyérre is, hogy elősegítsük a sebek gyorsabb gyógyulását és a fájdalmas gyulladás megszűnését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top