nlc.hu
Otthon
Fõ a függöny

Fõ a függöny

Minden lakás fontos kelléke a függöny, a sötétítõ vagy a redõny. Nem pusztán díszítõ-esztétikai funkciót töltenek be, segítségükkel szabályozhatjuk a lakásba jutó hõ- és fénymennyiséget is. Hasznos tehát figyelnünk a helyes választásra, lakásunk hangulatának, térelrendezésének és tájolásának megfelelõen.

Használhatunk díszítőfüggönyt ott, ahol valamit ki szeretnénk emelni (festményt, képet, falrészletet), illetve ellenkező esetben, amikor takarni szeretnénk valamit a kíváncsi tekintetek elől. Függönyt hangfogóként is alkalmazhatunk, ilyenkor célszerű valamilyen durvább, vastagabb anyagot választani.



Fontos, hogy függönyünk harmonizáljon a lakás többi berendezésével, anyagaival és színvilágával. Eszerint választhatunk hosszabb vagy rövidebb, mintás vagy egyszerű, vastagabb vagy vékonyabb anyagút. A színválasztás döntő lehet: a környezethez képest ellentétes színű függöny hangsúlyos, kiemeli a felületet; azonos szín esetén a fal síkjába ágyazódik. A minta valamilyen irányba vezetheti tekintetünket, vagy akár mozgásba hozhatja az egész felületet.



A nyári hónapokban zavaró lehet, ha már korán reggel hasunkra süt a nap, holott mi még szívesen szundítanánk egy-két órát. Válasszunk olyan sötétítőfüggönyt, ami vastag, kellően meghaladja az ablakkeret méreteit, és így teljesen kizárja a napsugarak szobába ömlését.



A karnist külön drapériával díszíthetjük. A karnisdrapéria lehet egyszerűen olyan, mint maga a függöny, de ki is hangsúlyozhatjuk egy más színű anyaggal, más mintázattal. A karnis lehet olyan, hogy felfelé, a plafon irányába vezesse tovább a tekintetet, de hangsúlyozhatjuk elválasztó, elhatároló szerepét is. Tehetjük jóval az ablak felé is, így azt a benyomást kelthetjük, hogy ablakaink karcsúbbak, magasabbak, mint a valóságban. Más hatást érünk el, ha a karnist lejjebb helyezzük el, mint az ablak felső kerete; ilyenkor több fény jut a plafonra és a lakás magasabb régióiba, a hangsúly mégis valamivel lejjebb kerül.



Vastagabb függönyöknél fontos lehet a bélés. Bordűr, különböző szegélyminták, esetleg bojtok, rojtok díszíthetik függönyünket. Nemcsak textilfüggönyökben gondolkodhatunk, anyaga lehet az egyre kevésbé népszerű nylon, a mindig elegáns finom selyem, vagy bársony, de választhatunk akár fagolyó- vagy gyöngysoros függönyt is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top