Otthon

Kiegészítõk a konyhában és a fürdõben

Funkcionalitás, ez a mai belsõépítészek kulcsszava a konyha és a fürdõszoba tervezésekor. De vajon a konyhába csupán fõzni járunk, és a fürdõszobában a tisztálkodáson kívül egyéb eszünkbe sem jut?

Bizony gyakran akad családunk életében olyan pillanat, amikor egy meghitt beszélgetés – a délutáni teafőzés vagy éppen a vasárnapi torta sütésekor – a konyhában ér bennünket. Ilyenkor jól esik a meleg, barátságos környezet, amit bizony nem a krómozott tálalókészlet vagy a mikrosütő színe biztosít, hanem sokkal inkább azok a személyes tárgyak, apróságok, amikhez kellemes emlékek kötnek bennünket. Engedjük szabadon a fantáziánkat, és koncentráljunk a szabadon maradt falfelületekre és a kihasználatlan sarkokra, pultrészletekre!


A konyhában a használhatatlan és kiselejtezett tárgyak, a régi fényképek új életre kelhetnek. Ha van egy fényképsorozatunk, amik közel állnak a szívünkhöz, keretezzük be olyan színnel, ami kiemeli a konyha hangulatát és tegyük, akár a sütő vagy a pult fölé.


  • Néhány színes konyhakesztyű a tálalóeszközök közé akasztva szintén vidám megoldás. Érdemes odafigyelni arra, hogy minden konyhai textil ugyanolyan stílusú legyen, manapság gyakran kapható olyan együttes, amiben a konyharuha, az alátétek, a kesztyű és a terítők ugyanannak az anyagmintának többféle színváltozatában pompáznak, ezek válnak be a legjobban.

  • Könnyen elkészíthető az a kis falipolc, amit egy régi falusi polcocska felújításából nyerhetünk: smirglizés, vízzel hígítható festék és krumpliból készült mintanyomó segítségével magunk kivitelezhetjük ezt az üde kis színfoltot.

  • A fából készült zöldség- és gyümölcsrekeszek is jól hasznosíthatók, alapos tisztítás után, fessük le őket mediterrán színekkel, például a tetejét vörösre, az oldalát sárgára, az alját zöldre és máris készen van a gyertyát, terítőt és egyéb konyhai dolgokat rejtő vidám doboz.



    A fürdőszoba
    azon kevés helyek egyike, ahol igazán magunkra figyelhetünk és egy kicsit kényeztethetjük magunkat, az intim szféránk legyen hát meghitt és vidám.


  • Ha világos színű a fürdőszobánk, dobjuk fel a hangulatot színes tárgyakkal, kedvenc színed előnyben! Könnyen tengerparti hangulatot teremthetünk, ha élénk színű kis fémvödröket helyezünk egymás mellé akár lógatva, akár állítva.

  • A legszebb szegélyezési módszer, ha tengeri csillagainkat felragasztjuk a falicsempére, de megtehetjük ezt akár otthon formázott gipsz csillagokból is. A tengeri kagylók, csigák jól mutatnak egy-egy doboz tetejére ragasztva, ha kedvünk tartja le is festhetjük.

  • A műanyag szennyestartót cseréljük le, egy természetes anyagra, például nagy terrakotta cserépre vagy vesszőből font fedeles kosárra. Ha elegünk lett a padló napi takarításából, fektessünk farácsot a kád elé.


  • Varázslatos, hogy a fürdőszobában mennyi minden újrafelhasználható: ha a tegnapi szócsatában földhöz vágtad kedvenc családi étkészleted míves tányérjait, nehogy kidobd! A mosdó mögötti falra ötletes mozaikot készíthetsz belőlük: ragaszd fel a tányérdarabokat egy akkora méretű farostlemezre, amekkora a fürdőszobában a mozaik számára kiszemelt hely. A farostlemezre először szegélylécet kell ragasztani faragasztóval, majd fesd le fehérre a burkolatot és ragasztópisztollyal rögzítsd rá a mozaikot, az így elkészült táblát, végül csavarral erősítsd a falra. Akár a tengerparti külsőt, akár a klasszikus római mintát választod, egy biztos mostantól hatásosabban fogod magad kényeztetni a fürdőben is.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top